Pátek, 29. března 2024

Vodáci odemykají řeky pro novou sezonu. Povolení ke splouvání jezů nebudou potřebovat

Vodáci odemykají řeky pro novou sezonu. Povolení ke splouvání jezů nebudou potřebovat

Na svoji letošní první cestu vyrazí o nadcházejících víkendech většina vodáků. Odemykáním řeky začne například 26. březnavodácká sezona na Lužnici, Vltava se bude odemykat 9. dubna. Pracovníci Povodí jako každoročně zajišťují údržbu záchranných prvků na jezech, stejně jako likvidaci odpadu při čištění řek.Začátek letošní vodácké sezony je doprovázen iúpravou vyhlášky, podle dosavadního znění vodákům za sjetí jezů bez povoleníjejich správcůtotiž hrozí pokuta.

,,Naše Ministerstvo nikdy nenavrhovalo pokutování. Nicméně požádal jsem ministra dopravy Dana Ťoka o úpravu textu vyhlášky a věřím, že bude přijatelný pro všechny, kterých se to týká. Podle informací, které z Ministerstva dopravy mám, bude povinnost vodáků mít povolení ke splutí jezu z vyhlášky vyjmuta. K úpravě má dojít ještě před začátkem vodácké sezony," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministři se dohodli na úpravě, která zní, že na povrchových vodách, které jsou vodní cestou nesledovanou, je plutí přes jezy nebo jejich propustmi možné pouze na vlastní nebezpečí a pokud není zakázáno vlastníkem jezu nebo signálním znakem. Plutí přes jezy nebo jejich propusti může být signálními znaky dále upraveno.

Stejně jako pro minulé sezony, i pro tu letošní připravili pracovníci Povodí se zástupci vodáků a Českým svazem kanoistů (ČSK) další zlepšení vybavenosti jezů, na nichž tyto státní podniky hospodaří a které jsou označované jako nebezpečné. Vybavení jezů konzultují zástupci Povodí i s Hasičským záchranným sborem (HZS), který nejčastěji tonoucí zachraňuje, a to nejen v případě vodáků.

Povodí Moravy připravuje kromě nadlepšování průtoků pod vodními díly spolu s HZS Olomouckého kraje novinku, která spočívá v číslování jezů na způsob například evidence železničních přejezdů. Ta v případě nehody na jezu záchranářům velmi pomůže při nasazení sil a prostředků pro záchranu lidských životů.

Problémem jsou krádeže záchranných prvků. Aby mohly plnit svůj účel, musí být volně přístupné, a proto je nelze proti zlodějům zabezpečit.Například Povodí Labe chce k 1. dubnu doplnit záchranné prvky. Na šesti z 11 míst se ztratilo lano a na dvou místech i házecí podkova.Povodí Ohře každoročně zajišťuje údržbu záchranných prvků na jezech,kde dochází k utonutí osob, a to jezůKynšperk a Černý Mlýn.

Zabezpečovacími prvky pro potřeby hasičů při zásazích vybavilo už loni tři objekty na Ostravici u Frýdlantu nad OstravicíPovodí Odry. To vychází vodákům vstříc také tím, že v případě dostatku vody v přehradách zvyšuje v dohodnutých termínech odtoky pro pořádání vodáckých akcí, jako třeba sjezdy Moravice a Adrenalin cup. Samozřejmě pouze v případech, kdy je dostatek vody, nikoli v období sucha, jaké bylo loni.

Povodí zajišťují zejména osazování informačních výstražných tabulí a zabezpečovacích prvků, jako jsou výstupné žebříky, sklopné kruhy pro jištění záchranářů a vrhací záchranné kruhy pro laickou záchranu. Další opatření jsou nástupní a přenášecí místa pro vodáky, tedy schody a upravené zpevněné plochy, a rekonstrukce nebo budování nových vodáckých propustí.

Pokud jde o plány, Povodí Vltavy chystá na vodáky oblíbené Sázavě rekonstrukci jezů Podělusy a Městečko. Práce začnou letos a skončí v roce 2018.Stejně jako rekonstrukce jezu Hamr na Nežárce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů