Pátek, 19. dubna 2024

MŽP na vědeckém veletrhu v Brně zahájilo informační kampaň k programu LIFE

MŽP na vědeckém veletrhu v Brně zahájilo informační kampaň k programu LIFE

Ministerstvo životního prostředí zahájilo informační kampaň k programu LIFE [1] svojí účastí na veletrhu Věda, Výzkum, Inovace na Výstavišti v Brně. Na veletrhu se prezentují především vědecké týmy, inovační firmy, samostatní výzkumníci, vysoké školy, vědecké parky, průmyslové asociace a další instituce. Veletrh bude pokračovat až do pátku 11. března.

,,Vystavovatelům i návštěvníkům veletrhu představujeme nové možnosti financování výsledků vědy a výzkumu či inovativních řešení s významným dopadem na životní prostředí. Právě program LIFE je jednou z mála příležitostí, díky níž mohou univerzity, podnikatelské subjekty či další inovátoři pilotně vyzkoušet své technologie či přístupy, například v oblasti účinného využívaní zdrojů, vody, odpadů, třeba v oblasti zdraví, ovzduší či zmírňování dopadů na změny klimatu," prozrazuje Tomáš Kažmierski, ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP.

Ministerstvo má na veletrhu samostatný informační stánek, kde poskytuje odborné poradenství potenciálním žadatelům o financování z programu LIFE. Zároveň připravilo pro odbornou i laickou veřejnost prezentaci konkrétních projektů, které byly v minulosti díky programu LIFE úspěšně realizovány, například projekt MEDETOX.

,,Program LIFE nám pomohl při měření toxicity emisí z naftových motorů v reálném městském prostoru a s praktickým uplatněním na dopravní situaci v Praze. Výsledky ukazují, že je to přeci jen něco jiného než testování v laboratorních podmínkách. Některé technologie se osvědčily, například filtry částic pro autobusy, které mohou i ,,čistit vzduch", zatímco automobilové motory na tom mohou být hůře, jak ukázala i kauza DieselGate, mimochodem zčásti odhalená již před několika lety za přispění i našeho projektu," říká Michal Vojtíšek z ČVUT a z Technické univerzity v Liberci a zástupce týmu projektu MEDETOX, který na veletrhu ukázal přiklad dobré praxe při využití zdrojů LIFE.

Informační kampaň MŽP k LIFE bude pokračovat do poloviny května 2016, kdy bude Evropskou komisí vyhlášena výzva pro předkládání projektových záměrů. Ministerstvo připravuje samostatné webové stránky, informační materiály čisérii seminářů pro přímou komunikaci s možnými žadateli tak, aby je motivovalo k předkládání projektů a Česká republika byla tak ještě více iniciativní a efektivní při využívání zdrojů, které Evropská komise vyhrazuje pro projekty v oblasti životního prostředí.

Poznámky:

[1] Program LIFE je nástroj pro financování aktivit souvisejících s životním prostředím a klimatem, pro jejichž realizaci je vyhrazeno celkem 3,46 miliardy eur v období 2014 až 2020. Více informací je k dispozici na stránkách MŽP.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů