Úterý, 16. dubna 2024

Držitelé ekologických oskarů mění Českou republiku, o české nápady je zájem i ve světě

V České republice vznikají každý rok projekty a vynálezy, které významně mění životní prostředí nejen v naší zemi, ale i ve světě.

Držitelé ekologických oskarů mění Českou republiku, o české nápady je zájem i ve světě

Nejlepší české inovátory nebo kutily ocení každoročně energetická společnost E.ON Ekologickým oskarem. Držitelé této prestižní ceny v oblasti úspory energií a ochrany životního prostředí mají možnost reprezentovat Českou republiku v celosvětovém finále ekologické soutěže, a především seznámit veřejnost se svými prospěšnými aktivitami. Ekologičtí oskaři už podpořili celorepublikové úklidy odpadků, výstavbu čističky vody pomocí větrného čerpadla v Africe nebo vzdělávání desetitisíců dětí v ochraně životního prostředí.

Čeští ,,ekoškoláci" spolupracují s NASA

Vzdělávací centrum TEREZA začínalo pasením zvířat. Dnes ekologicky vzdělává více než 94 tisíc dětí. Aktivitu mnoha pedagogů a dobrovolníků ocenila odborná porota vítězstvím v E.ON Energy Globe Award ČR 2015. ,,Vítězství ve finále soutěže je pro nás dobrou zprávou. Potvrzuje se, že naše vize - vzdělávat děti, aby vytvářely společnost přátelskou k přírodě - je pro lidi smysluplná," říká Petr Daniš, ředitel vzdělávacího centra TEREZA.

Sdružení koordinuje v Česku mezinárodně uznávané projekty, které jsou jedinečné tím, že vzdělávají děti zkušenostmi a řešením reálných situací. ,,V programu Ekoškoly děti procházejí svoji školu a její okolí a společně s učiteli a rodiči plánují a realizují změny, které snižují dopad školy na životní prostředí a dělají z ní přírodě bližší místo k životu," vysvětluje Daniš. Aktuálně se na projektech podílí více než 730 základních a středních škol. Některé pak díky centru TEREZA přímo spolupracují s NASA. V programu GLOBE sbírají žáci data o životním prostředí v okolí školy a zadávají je do společné databáze amerického úřadu pro letectví a vesmír. Vědci z NASA je pak využívají pro své projekty a ověřování různých hypotéz.

Až 100 tisíc dobrovolníků letos uklidí Česko

Organizované úklidy, při kterých lidé aktivně bojují proti černým skládkám a nepořádku v okolí, si vysloužily ekologického oskara v roce 2014. Iniciativa začala jako webová stránka zmapujto.cz, kde mohli lidé značit místa s černými skládkami. Následně začalo organizování dobrovolného úklidu takto zmapovaných míst. Prvního ročníku uklízecí akce se zúčastnilo 6 200 lidí. ,,Zisk ekologického oskara nám pomohl celou akci zpropagovat. Především se nás ujal samotný organizátor soutěže, společnost E.ON, díky jehož finančnímu příspěvku jsme mohli druhý ročník úklidovky posunout kvalitativně i kvantitativně na jinou úroveň. A více než 30 tisíc účastníků druhého ročníku je toho jednoznačným důkazem," vysvětluje Radek Janoušek, hlavní organizátor akce.

V loňském roce se zapojilo více než 30 tisíc lidí a každý dobrovolník nasbíral 33 kilogramů odpadu. Na počátku letošního roku se česká uklízecí akce spojila s projektem Ukliďme svět. Od letošní akce pod společným názvem ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko!" si organizátoři slibují zapojení až sta tisíc dobrovolníků.

Zapojit se mohou veřejnost, firmy, obce i města. Cílem iniciativy je předcházet tvorbě černých skládek a nepořádku obecně. ,,Nechali jsme se projektem Ukliďme Česko inspirovat a letos již potřetí pořádáme dobrovolnickou akci pro naše zaměstnance s názvem ,E.ON uklízí Česko'," říká Vladimíra Gláserová z organizačního týmu soutěže E.ON Energy Globe Award ČR.

oskar

České větrné čerpadlo čistí vodu v Africe

Ekologického oskara v kategorii Kutil získal loni projekt unikátního zařízení pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie. Větrné čerpadlo Pavola Floriše se uplatní především v místech, kde chybí elektřina. Slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny z hloubky až 50 m. ,,Následně po odčerpání odstraní dezinfekční prostředek z vody 99,9 % bakterií a virů. Pokud se totiž kontaminovaná tekutina nevyčistí, může způsobovat problémy zažívacího traktu či parazitické infekce," vysvětluje Pavol Floriš.

Technologii vyrábí Pavol Floriš vlastnoručně. Zařízení je bezúdržbové, mobilní a nevyžaduje pro svůj chod další zdroje energie. V současné době je mimo Evropu v provozu 18 větrných čerpadel, 15 v Mongolsku a 3 v Ghaně. Technologie zajišťuje kvalitní pitnou vodu pro místní obyvatele nebo slouží jako zdroj vody na pastvinách a v zemědělských oblastech bez přívodu elektřiny. V České republice nachází přístroj využití především v zemědělství při čerpání vody do napajedel pro dobytek nebo v závlahovém systému.

Odpadní energie z vinařství zdrojem energie pro provoz hotelu

Letos poprvé postoupil do světového finále soutěže ekologických oskarů Energy Globe Award český zástupce. Projekt Jiřího Mariana byl v roce 2013 oceněn jako nejlepší v kategorii Firma v českém kole soutěže. Majitel Hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě dokázal díky unikátnímu ekologickému řešení významně snížit provozní náklady. ,,Tento projekt zaujal zajímavým využitím moderních technologií v běžném firemním provozu. Přestože je Hotel a vinařství Galant rozsáhlým objektem, chytře využívá nejen přebytky tepla a odpadní vody, ale také skleníkové plyny. A to nejen k výrobě vína, ale i k provozu wellness," vysvětluje Vladimíra Gláserová.

S přestavbou objektu na ekologicky šetrný provoz začal Jiří Marian před šesti lety. ,,Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody a též energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Odpadní voda je využita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži," popisuje fungování svého objektu Jiří Marian.

O vzdělávacím centru TEREZA

Vzdělávací centrum TEREZA působí v České republice od roku 1979 jako nezisková organizace. Od počátku 90. let vytváří ekologické projekty pro školy, přičemž dlouhodobě realizuje tři mezinárodně uznávané vzdělávací programy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole. V současnosti je do nich zapojeno přes 750 škol a více než 4 000 učitelů a 94 000 dětí. V roce 2015 se TEREZA stala celkovým vítězem 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR.

O projektu Ukliďme Česko

Projekt Ukliďme Česko byl založen spolkem Ekosmák, který vyvinul také systém pro mapování černých skládek www.ZmapujTo.cz. Jedním z hlavních cílů akce je oslovit co nejvíce účastníků, medializovat problematiku černých skládek a přispět k prevenci jejich dalšího vzniku. První úklidová akce si vysloužila Ekologického oskara v roce 2014, kdy se Ukliďme Česko stalo celkovým vítězem 6. ročníku soutěže.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů