Pátek, 29. března 2024

Dvojnásobný podíl obnovitelných může přinést výrazné úspory

 Dvojnásobný podíl obnovitelných může přinést výrazné úspory

Zdvojnásobením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové výrobě energie do roku 2030 na 36 procent by mohla globální ekonomika ušetřit ročně až 4,2 bilionu dolarů (101 miliard Kč). Vyplývá to z průzkumu Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA), jehož výsledky zveřejnila agentura Reuters.

Obnovitelné zdroje energie, jako větrné a solární elektrárny, měly v roce 2014 na celkové spotřebě elektřiny podíl 18 procent. Podle současných národních politik by podíl obnovitelných zdrojů měl do roku 2030 stoupnout na 21 procenta.

Zdvojnásobení současného podílu by také pomohlo splnit cíl na omezení růstu průměrné globální teploty odsouhlasený loni na summitu v Paříži.

Podle zprávy by náklady na zdvojnásobení podílu obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 činily 290 miliard USD ročně. Roční čisté úspory díky omezení znečištění a emisí a jejich vlivu na zdraví a zemědělství by se pohybovaly v rozmezí 1,2 bilionu až 4,2 bilionu dolarů.

"Zdvojnásobení je nejen proveditelné, ale je levnější, než když se tak nestane," řekl generální ředitel IRENA Adnan Amin. "Vytvoří více pracovních míst, ochrání miliony životů snížením znečištění ovzduší a nasměruje nás na cestu k omezení růstu globální teploty na dva stupně, jak bylo dohodnuto v Paříži," dodal.

IRENA je mezivládní organizace, která se zaměřuje na využití potenciálu obnovitelných zdrojů energie.

Evropský úřad pro životní prostředí ve středu uvedl, že podíl obnovitelných zdrojů energie v EU se v roce 2014 zvýšil na 15,2 procenta z 15 procent v roce 2013.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů