Úterý, 19. března 2024

Těžba uhlí v USA klesá, rostou plyn a obnovitelné zdroje

Těžba uhlí v USA klesá, rostou plyn a obnovitelné zdroje

Těžba uhlí ve Spojených státech amerických soustavně klesá. Letos by měla podle předpovědi tamního ministerstva energetiky být skoro o čtvrtinu (23 %) nižší než v roce 2012.

Výrobci elektřiny stále více dávají přednost levnému a hlavně "čistšímu" zemnímu plynu, který se už podílí na výrobě elektřiny stejně jako uhlí - třetinou. Současně stoupá význam obnovitelných zdrojů. Připadá na ně už14 procent celkové výroby elektřiny (z toho je 6 % vyrobeno ve vodních elektrárnách.

Uhlí tak přestalo být v americké elektroenergetice dominantní (ještě v roce 2007 se z něho vyrobila polovina elektřiny), ale jako palivo pro elektrárny nadále zůstane velice důležité. Letos by těžba měla dosáhnout 784 milionů tun a přibližně každá devátá tuna z deseti vytěžených se spálí v uhelných elektrárnách. USA disponují největšími těžitelnými zásobami uhlí na světě. Pokud by ho nadále těžily 780 - 800 milionů tun ročně, pak jeho zásoby vystačí na zhruba 200 let. Centrem těžby je hornatý a řídce obydlený stát Wyoming na západě USA, kde produkce v roce 2014 dosáhla 396 milionů tun, tedy skoro dvě pětiny celkové americké těžby.

Spojené státy jsou také významným dodavatelem uhlí na světový trh. V období 2000 - 2014 směřovalo na vývoz v průměru 6,5 procenta vytěženého uhlí, ale v posledních letech je tento podíl více než devítiprocentní. Američané v zahraničí prodávají hlavně koksovatelné uhlí, jež se používá v hutnictví. Jeho největším odběratelem je Brazílie. Vyvážejí i uhlí energetické spalované v elektrárnách či teplárnách. Nejvíce ho v posledních letech odebírá Nizozemsko.

USA určitý objem uhlí současně dovážejí, hlavně z Kolumbie. Pro elektrárenské společnosti na pobřeží Mexického zálivu či na východním pobřeží to vyjde levněji, než spalovat uhlí domácí, přepravované po železnici ze vzdálených pánví USA.

Podíl jednotlivých zdrojů na výrobě elektřiny v USA (v %)

Zdroj

2008

2015

2016

Uhlí

48,2

33,2

32

Zemní plyn

21,4

32,7

33,4

Jádro

19,6

19,5

19

Ropa

1,1

0,7

0,7

Voda

6

6

6,3

Obnovitelné zdroje*

3,1

7,3

8

Ostatní

0,6

0,6

0,6

* bez vodních elektráren

fortune.com

www.eia.gov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů