Úterý, 19. března 2024

Praha začne v pondělí přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů

Praha začne v pondělí přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů

Praha začne v pondělí přijímat žádosti o dotace na výměnu starých kotlů na uhlí či dřevo v domech s nejvýše třemi byty. Lidem rozdělí 23,7 milionů, dostane se asi na 160 z nich. Kotlů, které splňují podmínky výměny, je v Praze asi 4000 hlavně v okrajových městských částech. Jde například o Řeporyje, Suchdol nebo Slivenec.

Příspěvek na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním je nejvýše 150.000 korun nebo až 85 procent nákladů. Kotel je třeba vyměnit za plynový, kombinovaný na uhlí a biomasu, samostatný na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Žádost majitel může podat až poté, co kotel vymění.

Podmínkou pro jeho přidělení jsou tepelně izolační vlastnosti domu nejméně na stupni C (tj. vyhovující), což lidé musí doložit průkazem energetické náročnosti budovy. Podle ministerstva životního prostředí je proto vhodné zkombinovat dotaci na výměnu kotle s dotací z Nové zelené úsporám na zateplení domu, které rozděluje Státní fond životního prostředí.

K podání žádosti je třeba vyplněný formulář, fotografie starého i nového vyměněného kotle, souhlas všech případných spoluvlastníků domu, čestné prohlášení o tom, že na výměnu kotle ještě majitel nezískal žádnou jinou dotaci, vyúčtování výměny kotle včetně kopií dokladů a potvrzeného záručního listu, osvědčení firmy, která kotel instalovala, a doklad o jeho ekologické likvidaci. Nutné je také potvrzení o oznámení rekonstrukce s razítkem stavebního úřadu.

Úřad požaduje k žádosti také průkaz energetické náročnosti budovy, rozhodnutí o přidělení dotace z programu Nová zelená úsporám nebo potvrzení energetického specialisty o vhodnosti realizace doporučených opatření. V případě, že byla provedená nějaká opatření ke zvýšení energetické úspornosti budovy, tak také jejich fotografie.

Praha dosud přispívala na výměnu starých plynových kotlů. Od roku 1994 lidem rozdělila víc než půl miliardy korun, úspěšných žádostí bylo přes 17.000. Loni vyčlenila přes 20 milionů korun.

Ve většině krajů je o výměnu starých kotlů velký zájem, MŽP přispělo už na více než 10.000. Například ve Středočeském kraji se jich vymění asi 3000 z celkových 100.000 zdrojů, v Praze 160 ze 4000.

V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Druhou, také se třemi miliardami korun, by mělo zahájit začátkem příštího roku. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů