Úterý, 19. března 2024

Internet of Things umožní Pražanům pohodlnější půjčování kol

Internet of Things umožní Pražanům pohodlnější půjčování kol

První český bikesharing Rekola právě spustil v Praze provoz další technologické novinky. Díky "internet of things" neboli internetu věcí bude letos pro uživatele pohodlnější půjčování a vracení růžových kol. Prvních sto se právě dnes rozjelo z Holešovické dílny do ulic hlavního města.

Řešení využívá sítě partnerských prostor, mezi které patří kavárny, knihovny i obchody. Za pomoci mikropočítačů s BLE (Bluetooth v 4.0 Low Energy) komunikují vysílače umístěné u našich partnerů, takzvaných Repointů, s koly v jejich okolí. Tím je zajištěno, že kola zaparkovaná před Repointy na místě skutečně jsou, a samozřejmě to pozná i aplikace, takže uživatel už nemusí zadávat nebo upřesňovat polohu kola. A to vše bez zásadních úprav uliční infrastruktury a za minimální cenu," uvedl Vítek Ježek, zakladatel projektu.

Sociální inovátoři z dílny Rekol si tím slibují komplexní nahrazení všech výhod stanicových systémů sdílených kol, které známe ze zahraničí. Zároveň je jejich cílem snížení počtu krádeží kol.

"Za sezónu se ukradne okolo 30 % z celkového počtu kol, naším cílem je snížit počet krádeží o polovinu. Podpořit by to měly ještě další změny v systému, například edukace uživatelů ve správném zamykání kol," dodal Ježek.

První dva Repointy jsou u kavárny Vypálené koťátko v Dejvicích a mammacoffee ve Vodičkově ulici. Další budou postupně přibývat, zatím Rekola mají uzavřené partnerství se šedesáti subjekty. V letošní sezóně budou Rekola technologii testovat, takže uživatelé budou mít stále možnost vracet kola kdekoliv v zóně, která vede od Podolí až po Troju a zahrnuje celé širší centrum. Od května zavedou novou technologii také v Brně.

"Pokud se inovace osvědčí, mohla by v budoucnu sloužit i k ochraně soukromých jízdních kol. ,,Nejde nám jen o bikesharing, ale o podporu městské cyklistiky obecně. Právě obava z krádeže jízdního kola je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé o kole ve městě běžně neuvažují jako o dopravním prostředku. To bychom rádi změnili," komentoval další plány Ježek.

Sezónu symbolicky odstartoval Milan Cais, dlouhodobý ambasador projektu a zpěvák skupiny Tata Bojs: ,,Rekola mění zažité pořádky už v šesti městech. Kluci a holky se díky nim potkávají v dílnách a lidé se učí jezdit třeba i na schůzky na kolech. Takový projekt si opravdu zaslouží každé město."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů