Sobota, 20. dubna 2024

Před 25 lety vyhlášeny CHKO Poodří, Železné hory a Broumovsko

 Před 25 lety vyhlášeny CHKO Poodří, Železné hory a Broumovsko

Skalní města, tajuplné lesní hvozdy a údolí řeky Odry v sobě skrývají Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, Železné hory a Poodří. Každá z nich má své specifika, liší se i rozlohou, vyhlášeny chráněnou krajinou oblastí byly ve stejný den, 27. března 1991.

Nejmenší z těchto CHKO je Poodří, které se rozkládá na ploše 81,5 km2. Území tvoří zachovalá údolní niva řeky Odry a Poodří je typické a ojedinělé zachovalým vodním režimem s každoročním zaplavováním rozsáhlých částí nivy.

Broumovsko je známé především svými skalními městy. Adršpašsko-teplické skály patří k největším skalním městům ve střední Evropě, dalším lákadlem jsou Broumovské stěny. CHKO Broumovsko zaujímá plochu 430 km2.

Železné hory jsou výběžkem Českomoravské vrchoviny pozvolna spadající do roviny Polabí na severu a na jihu se prudce klonící do luhu řeky Doubravy. K Železným horám neodmyslitelně patří Keltové, roubené chalupy, rokle a táhlé hřebeny, zříceniny nebo přehrady. Tato CHKO o rozloze 284 km2 (celé Železné hory mají 580 km2) se může pochlubit nejsložitější geologickou skladbou v rámci Evropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů