Sobota, 27. dubna 2024

Karlovarský kraj přidá na další pachové ohradníky, osvědčily se

 Karlovarský kraj přidá na další pachové ohradníky, osvědčily se

Karlovarský kraj bude pokračovat v umísťování pachových ohradníků u silnic. Za dva roky, kdy je myslivci instalují, se na většině úseků počet střetů aut se zvěří snížil. I letos tak kraj přispěje myslivcům na pachové ohradníky 100.000 korunami, řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

"Máme hodnocení z minulých let, kde se ze 13 úseků na 12 podařilo snížit počet srážek," uvedl Čermák. Jen na jednom úseku počet takových nehod vzrostl.

Pachové ohradníky budou v Karlovarském kraji letos instalovány podél 57,4 kilometru silnic, kde se auta se zvěří střetávají nejčastěji. Někde jsou umístěny už dva roky, někde rok. Podle vyhodnocení myslivců sice postupně účinnost časem klesá, ale i tak výrazně snižují riziko střetu.

Pachové ohradníky se umisťují na stromy, patníky nebo kůly. Na ně se aplikuje speciální pěna s trvanlivostí tři až pět let. Pěna se alespoň dvakrát ročně plní účinnou látkou, která vyvolává u zvěře pocit blízkého nebezpečí a zvyšuje její pozornost. Instalace pachového ohradníku neznamená, že místo je pro zveř neprostupné, jako kdyby tam bylo třeba pletivo, ale přesto s až osmdesátiprocentní účinností zabraňuje zvířatům vstoupit na vozovku.

Policie v Karlovarském kraji loni evidovala 1996 dopravních nehod, z čehož 415 bylo způsobeno právě střetem se zvěří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů