Sobota, 20. dubna 2024

Nová naučná stezka představí přírodu a rybníky u Domažlic

 Nová naučná stezka představí přírodu a rybníky u Domažlic

Novou naučnou stezku nazvanou V Zelenovském údolí chtějí vybudovat Domažlické městské lesy u Zelenova u Domažlic. Turistům a milovníkům přírody nabídne na více než deseti kilometrech dvanáct zastavení. Součástí budou interaktivní tabule, lavičky, altán, stojany na kola a počítá se i s využitím QR kódů pro speciální mobilní aplikace, řekl ČTK Josef Forst z městských lesů.

Okolí Zelenovských rybníků je oblíbenou a vyhledávanou lokalitou pro turisty i cyklisty. V komplexu se také nachází výukové a rekreační centrum Zelenov, které slouží především k výuce lesní pedagogiky. Naučná stezka bude začínat u cyklostezky na Havlovice a pokračovat bude lesem směrem na Zelenov kolem vrcholu Dmout. Návštěvníkům představí tamní rybníky a okolní přírodu. Turisté budou poznávat ptáky, houby, lesní zvěř, dřeviny, ryby, vodní ptáky, květenu nebo obojživelníky. "Veškeré živočichy, rostliny a houby jsme vybírali dle toho, s čím se zde skutečně lidé mohou setkat a na textech se podíleli naši lesníci, aby seděly na místní podmínky," řekl Forst.

Turistům by se měla nová naučná stezka představit v září. Městské lesy už mají připravenou projektovou dokumentaci a podané žádosti o vyjádření k umístění staveb.

V okolí Domažlic je několik stezek - například naučná stezka Chodský květ, turistická sochařská stezka na vrch Baldov, galerie při havlovické cyklostezce či netradiční naučná stezka v arboretu u obchodní akademie.

Společnost Domažlické městské lesy obhospodařuje přes 3770 hektarů lesů a 20 rybníků o výměře přes 31 hektarů ve vlastnictví města Domažlice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů