Pátek, 26. dubna 2024

Městská a postindustriální krajina jako příležitost pro ochranu přírody

Městská a postindustriální krajina jako příležitost pro ochranu přírody

O tom, že opuštěné těžební prostory nebo intravilány měst se stávají zajímavými útočišti pro mnoho ohrožených i běžných druhů, se ví již dlouho. Využití těchto na první pohled nehostinných ploch pro ochranu přírody se věnuje nový projekt neziskové organizace Calla.

,,Naše aktivity v oblasti ochrany opuštěných pískoven, kamenolomů nebo odkališť jsou dlouhodobější. V posledních letech k nim přibývá i ochrana městské přírody. Dostali jsme se k nim prostřednictvím aktivit na ochranu brouků vázaných na staré stromy, pro které se staly důležitým útočištěm městské a zámecké parky nebo aleje podél silnic," vysvětluje vznik projektu jeho autor Jiří Řehounek z Cally.

Přírodu ve městě nemusíme chránit jen pasivně. Existuje řada možností, jak ji aktivně podpořit. Spoustu možností mají nejen úřady a firmy, ale i běžní občané. Spousta věcí se dá vytvořit na městské zahradě, pro některé postačí dokonce i balkón. Městské pozemky i zahrádky mohou oživit nové přírodní prvky, např. tůňky, hmyzí hotel nebo dokonce umělá písečná duna.

,,Anglické trávníky už v Anglii vůbec neletí. Místo nich se dostal do módy tzv. butterfly gardening, v doslovném překladu motýlí zahradničení. Náš projekt by měl přispět k tomu, aby se i v českých parcích a zahradách dařilo motýlům, samotářským včelám, čolkům a dalším užitečným a zajímavým tvorům. Často stačí jen málo, abychom jim usnadnili ve městech život," říká Jiří Řehounek.

V rámci projektu proběhne odborný seminář ,,Přírodě blízká péče o městskou zeleň", který představí moderní trendy v ochrany biologické rozmanitosti ve městech. Vznikne také nová webová stránka se stejnou tématikou. Ochranu postindustriálních lokalit v projektu zastupuje obnova hnízdní stěny pro břehule a samotářské včely v pískovně Lžín nebo pokračování geocachingových aktivit v ochraně přírody. Po celý rok bude veřejnosti k dispozici také ekoporadna Cally, v níž zodpovíme dotazy (nejen) s tématikou projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů