Úterý, 16. dubna 2024

Ekologické dny Olomouc se zaměří na téma vyhnání z domovů

 Ekologické dny Olomouc se zaměří na téma vyhnání z domovů

Otázka vyhnání z domovů se stane hlavním tématem letošních Ekologických dnů Olomouc (EDO). Věnovat se jí bude na besedách mnoho odborníků z celé republiky. Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne 15. dubna a potrvá dva týdny. Vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května v centru Olomouce.

Podle Michala Bartoše, ředitele centra ekologických aktivit Sluňákov, které festival pořádá, budou o ústředním tématu ve veřejných besedách hovořit biolog, právník, historička umění, spisovatelka, islámoložka, filozofové, sociologové či teolog a egyptolog. "Ti všichni se na letošních EDO dotknou problematiky 'vyhnání z domova'. A to z mnoha úhlů pohledu - ať už je to vyhnání lidí i zvířat, exodus, prožívání jáství, odchody z rodiny, život v cizí zemi, vnímání těch druhých, tuláctví, migrace, blízkost, vzdálenost, hranice, vlast a domov," uvedl Bartoš.

Hlavní téma i festival samotný otevře besedou v Divadle hudby biolog Stanislav Komárek. Na dalších besedách se představí například biolog Jiří Sádlo, ekolog David Storch, právník a sociolog Jiří Přibáň, egyptolog Miroslav Bárta či filozof Václav Bělohradský. Kromě besed nabídne program EDO v sobotu 23. dubna akci Země snivců, ve které budou moci lidé během uměleckých performancí poznat komponovanou krajinu Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou. Akci předchází tři umělecké dílny a představení umělců z Itálie, Švýcarska a Norska.

Festival nabídne také výstavy. Součástí programu je například výstava obrazů či kreseb Petra Bařinky v Galerii Caesar, od 14. dubna se otevře výstava Jany Peterkové v Divadle hudby, od začátku května představí své sochy a obrazy v Domě přírody Litovelského Pomoraví Adam Dostál. Festival zakončen prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí v Olomouci s představením řemeslníků, o tradiční hudební program 1. května se v centru města letos postarají kapely, jako jsou Lesní Zvěř, Květy, Lanugo či slovenští Korben Dallas a Longital.

Prvomájový program bude zaměřen na celé rodiny. "Na Olomouc se bude možno podívat během plavby po řece Moravě a z radniční věže, pro rodiče a děti bude připravena celá řada hravých aktivit a divadelní představení souboru Buchty a loutky," dodal Bartoš.

EDO od roku 1990 organizuje Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, které letos na akci spolupracuje s Muzeem umění Olomouc. Program Ekologických dnů Olomouc je na stránkách www.slunakov.cz. Festival každoročně navštíví až 20.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů