Čtvrtek, 28. března 2024

V Pražských službách třídí papír 24 odsouzených z Pankráce

V Pražských službách třídí papír 24 odsouzených z Pankráce

Pražské služby (PSAS) zaměstnávají 24 odsouzených z věznice na Pankráci. Vězni pracují na třídicích linkách papíru v Praze 9 a v Chrášťanech u Prahy. Odsouzení jsou za majetkovou trestnou činnost a pracují na ranních a odpoledních směnách, na noční nechodí. Na setkání s novináři to dnes uvedli zástupci PSAS a věznice.

"Výběr vězňů má na starosti komise, která posuzuje vlastnosti odsouzeného, zda měl kázeňské přestupky, délku trestu i charakter trestné činnosti, kterou páchal. Jedná se o odsouzené za převážně majetkovou trestnou činnost," řekl ředitel věznice Petr Suk. Věznice má kapacitu 1202 míst. "Tato kapacita je naplněna téměř ze 100 procent. Z přibližného počtu 500 zaměstnatelných pak pracuje zhruba polovina," dodal Suk.

Desítka z odsouzených pracuje v třídírně v Praze 9, zbylí na třídicí lince v Chrášťanech. "Odsouzení nahradili tzv. agenturní pracovníky, kteří jsou převážně z bývalého východního bloku, kmenové zaměstnance nenahradili," řekl mluvčí PSAS Radim Mana.

Dohled na pracovištích zajišťuje v nepravidelných intervalech vězeňská služba, zároveň PSAS dávají věznici průběžně vědět, kolik je na pracovišti vězňů a zda se některý nevzdálil. Vězni se při práci nesmí bavit s kolegy, pouze o věcech souvisejících s prací, nesmí používat komunikační prostředky ani návykové látky. Za práci dostávají 4500 korun měsíčně, věznice si z toho vezme část na náklady spojené s výkonem trestu, případně na splátky exekucí či dluhů. "Část peněz jim ale zůstane a za ně si mohou nakoupit ve vězeňské kantýně," řekl Suk.

PSAS se stará o svoz a zpracování odpadu v metropoli. Vlastní ji z větší části Praha, zbylé akcie má firma AVE CZ. Praha se v minulosti neúspěšně snažila získat minoritní podíl. PSAS zaměstnává asi 1600 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů