Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sedmá generace 2/2016: Přivolávání divočiny

Do druhého čísla jubilejního 25. ročníku Sedmé generace jsme připravili téma o možném rozšiřování plochy divoké přírody z 0,3 % na 3 % území České republiky.

Sedmá generace 2/2016: Přivolávání divočiny

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Chceme více divočiny? Existují ekologicky šetrné mobily? Jsme na cestě ke spálené zemi? Co se děje v katalánském superdružstvu? Má česká berlusconizace i kladné stránky? Proč nezvládáme boj proti desertifikaci? V čem tkví nepříjemná pravda o afrických rezervacích? Jak daleko se dostal polský atomový program? Daří se komunitním zahradám prolamovat odcizenost velkoměsta? Proč potřebuje kultura biofilní obrat? Čím zaujme výstava Duše peněz? Zachrání nás strážce Země.

Do druhého čísla jubilejního 25. ročníku Sedmé generace jsme připravili téma o možném rozšiřování plochy divoké přírody z 0,3 % na 3 % území České republiky. Štěpán Jindra tuto snahu zasazuje do širšího kontextu, Jan Skalík přibližuje, co si o divočině myslí česká veřejnost a lesník Petr Jelínek připomíná, že ,,zdivočet" les jde i po troškách. V dalších článcích přibližujeme negativa spotřební elektroniky, české odpadové politiky či afrických rezervací, a naopak pozitiva komunitních zahrad, katalánského superdružstva nebo výstavy Duše peněz. Věnujeme se i berlusconizaci domácích médií, polské cestě za jádrem, nepřiznávání vlastních chyb nebo románu Galgad - příběh strážce Země. K rozhovorům jsme si pozvali biologa Davida Storcha, indické zemědělské experty Sanjeeva a Nytii Ghotgeovi a koordinátorku projektu Česká divočina Elišku Vozníkovou.

Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář. Na web též zavěšujeme čtyři nové fotogalerie: z Moravského krasu, domácí divočiny, katalánského družstva CIC a výstavy Duše peněz.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Jarní rozpuk přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů