Pátek, 29. března 2024

Medová výsypka v Hrabůvce - rekultivace v rukou studentů lesnické školy

Medová výsypka v Hrabůvce - rekultivace v rukou studentů lesnické školy

Studenti Střední lesnické školy v Hranicích se podílí na rekultivaci výsypky u kamenolomu Hrabůvka. Podle návrhu studentky 3. ročníku Lenky Kešelákovév rámci její práce Středoškolské odborné činnosti a pod vedením učitele Ing. Marka Šuby proběhla v minulém týdnu v rámci studentské praxe výsadba celé řady dřevin a výsev luční směsi.

Na výsypku byly stromy a keře vysazeny ve skupinkách tak, aby postupně v průběhu sezóny rozkvétaly a tvořily tak nejen zajímavý krajinný prvek, ale také poskytovaly bohatou včelí pastvu. Na výsypku budou totiž následně umístěny úly provozovatele kamenolomu, společnosti Českomoravský štěrk, a.s., o které budou v rámci rozvíjející se spolupráce mezi školou a těžařipečovat členové včelařského kroužku lesnické školy.

Výsypka byla ozeleněna se zachováním průhledů na kamenolom a město Hranice a nechybělo ani položení základu vyhlídkového místa, u kterého budou budoucím návštěvníkům dělat společnost lípa a dvě třešně.

Studenti ukázali, že se práce nebojí a 257 sazenic bylo zasazeno během pár hodin, a to včetně opěrných kůlů a oplocenky chránící stromky a keře proti zvěři.

studenti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů