Pátek, 29. března 2024

Železná Ruda dokončila návštěvnické centrum za 46 milionů korun

Železná Ruda dokončila návštěvnické centrum za 46 milionů korun

Železná Ruda dokončila návštěvnické a environmentální centrum za více než 46 milionů korun, z toho EU dala 41 milionů. Dnes město otevřelo v budově rekonstruované bývalé základní školy "pouze" městské infocentrum ve dvou místnostech v přízemí. Bude v provozu denně od 08:00 do 18:00. Při dnešním zahájení letní turistické sezony to ČTK řekl Michal Šnebergr, starosta největšího šumavského rekreačního střediska s 2000 obyvateli.

Podle starosty by mělo centrum zvýšit návštěvnost oblasti a vytvořit program pro dny dovolené, kdy bude počasí nevhodné k túrám nebo na lyžování.

"Do konce června otevřeme ve více než 100 let staré třípodlažní budově řadu stálých expozic věnovaných historii a přírodě Železnorudska, přednáškový sál pro 70 lidí a 3D kino. Definitivní termín zahájení (provozu) návštěvnického centra je závislý na dokončení všech expozic," uvedl. Jsou zaměřeny na historii lyžování ve městě, lesnictví, floru a faunu Šumavy. V expozici o lyžování od konce 19. století do roku 1950 jsou stovky exponátů, mezi nimi například přípravky na ohýbání špiček lyží.

V objektu, který přestal sloužit jako škola v roce 2000 a od roku 2011 byl nevyužitý a chátral, bude i několik kabinetů, kde se návštěvníci seznámí se zdejšími bylinami, houbami, geologií, typickými zvířaty oblasti, jako jsou jelen a bobr, ale i s drobnými živočichy.

"V přednáškovém sále a 3D kině budou akce pro školy i veřejnost. Jednáme s Národním parkem Šumava, aby tu měli stálého pracovníka," řekl starosta. Nové prostory budou k dispozici také pro místní spolky, setkávání obyvatel a pro akce s partnerskou Bavorskou Železnou Rudou.

Jde o největší investici města za posledních deset let. Budova stála 18 milionů Kč. Většinu ze 46 milionů Kč tvoří náklady na vybavení - expozice, počítače, projekční techniku a nábytek.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů