Pátek, 29. března 2024

Ředitelství silnic zadá nové zpracování EIA za 217 milionů Kč

 Ředitelství silnic zadá nové zpracování EIA za 217 milionů Kč

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hledá zpracovatele nových materiálů k posouzení staveb na životní prostředí (proces EIA) pro stavební projekty, kterým Evropská unie neuznává staré posudky. Hodnotu rámcové smlouvy, kterou ŘSD plánuje uzavřít s deseti uchazeči, odhadl úřad na 217 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Problémy s posudky o dopadech na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU. Ministerstva životního prostředí, dopravy a místního rozvoje už od loňského roku vyjednávají o výjimkách pro tyto stavby, zatím ale bez přesvědčivého výsledku.

Přestože ministerstvo dopravy další vyjednávání v Bruselu nevzdává, rozhodlo se pracovat i na variantě, že se výjimky získat nepodaří a bude nutné procesem EIA u problémových staveb projít znovu. Úřad kvůli tomu připravuje do vlády materiál, ve kterém navrhne zahájení prací na opakování procesu EIA současně s přípravou dalších kroků, jako jsou výkupy pozemků a územní řízení.

Nové posuzování dopadu staveb na životní prostředí ale znamená pro stavby citelné zdržení. Příprava dokumentace vyjde minimálně na rok, další minimálně půlrok si na vypracování posudku vyhrazuje ministerstvo životního prostředí, uvedl na zasedání sněmovního hospodářského výboru v minulém týdnu náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Podle něj jde ale o optimistické odhady, uvedená půlroční lhůta pro rozhodování ministerstva životního prostředí rozhodně není nyní pravidlem, dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů