Pátek, 29. března 2024

Jak se v Brně také zacházelo se stavebními sutěmi aj. odpadem

Jak se v Brně také zacházelo se stavebními sutěmi aj. odpadem

Zdá se, že v době nedávno minulé se v Brně vyvinul "alternativní" systém nakládání se stavební a demoliční sutí a dalšimi odpady. Jak jinak si vysvětlit množstvi v minulém roce zjištěných nelegálních skládek na kterých se v minulých letech (po roce 2000) v nemalém množství vozily odpady?

Namátkou pár případů:

Bývalý areál JZD na tzv. Žabovřeských loukách - desítky černých skládek obsahujících všechno možné vč. nebezpečných odpadů. Pro řešení situace byla v roce 2015 ustavena speciální pracovní komise na MMB, uděleno několik pokut, areál je lépe zabezpečen a střežen a byla zahájena akce na odstranění desítek, možná i stovek tun odpadů z areálu i v rámci akce "Ukliďme Česko" . Obdobný případ v menším rozměru na ul. Bráfova.

Bývalý zemědělský areál v Chrlicích - v šetření

Bývalé JZD v Komíně - řada provozoven v oblasti autopravárenství, vraky vozidel, nelegální skládky, pravděpodobně nedodržování legislativy v odpadovém a vodním hospodářství. Zahájeno monitorování situace. Areál sledován MP.

Bývalý areál kasáren Řečkovice - množství provozoven v oblasti autoopravárenství a komunálních služeb, vraky vozidel, nesprávné nakládání s odpadem, větší nelegální skládka stavební suti. Zahájeno monitorování situace, subjekty byly vyzvány k okamžité nápravě stavu. Okolí sledováno MP.

Areál bývalé továrny na ul. Vlhká - areál sledován, odpady opakovaně odstraněny

Areál bývalé čerpací stanice v Chrlicích - několik desitek tun/možná i stovek tun odpadu. Majitel pozemku vyzván k v r. 2015 úklidu, ve spolupráci s úřady areál vyklizen, okolí elektronicky monitorováno, v okolí uděleny pokuty za nelegální ukládání odpadů.

Areál bývalé skládky Černovice - černé skládky v okolí pískovny, oblast pod zvýšeným dozorem

Skládka ve VKP Červený kopec - odstraněna nedávno rámci akce "Ukliďme Česko", kontejner zapůjčen fy Kaiser, oblast pod dozorem

Skládka Královo Pole - Purkyňova - skládka v zahradách založená bezdomovci, odstraněna částečně OSM MMB, oblast pod dozorem

Skládka a nepořádek Pivovarská - bývalé zahrádky přeměněné bezdomovci ve skládky. Skládky v r. 2015 odstraněny v rámci akce Ukliďme Česko, bezdomovci odstěhování, nelegální příbytky zbourány.Oblast pod zvýšeným dozorem.

Doufejme, že i vzhledem k probíhajícímu navýšení počtu sběrných středisek přijímajících pneumatiky a stavební suť a zvýšenému dozoru v terénu se situace do budoucna zlepší. A kdo skládku založí bude též po zásluze potrestán. Nelze již dále jen tak vynakládat milióny korun občanů na řešení nepořádku, zakládaného nezodpovědnými jednotlivci nebo firmami, které neplní své zákonné povinnosti a znečišťují pozemky Města Brna, příp. jiných subjektů.

ZDROJ: EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů