Úterý, 19. března 2024

Průzkum: Téměř tři čtvrtiny Čechů chtějí více obnovitelných zdrojů energie

Průzkum: Téměř tři čtvrtiny Čechů chtějí více obnovitelných zdrojů energie

Budoucnost energetiky vidí 73 % Čechů v obnovitelných zdrojích energie (OZE). Podle většiny lidí pomohou obnovitelné zdroje zlepšit kvalitu ovzduší, sníží závislost spotřebitelů na velkých energetických korporacích a dokonce sníží výši plateb za energie. Přes 60 % lidí věří, že je úkolem vlády prosadit obnovitelné zdroje, velká část respondentů by také chtěla, aby lepší podmínky pro obnovitelné zdroje nabízely i energetické firmy. Net metering [1] je pak mezi lidmi nejvíce preferovaný stimulační mechanismus pro rozvoj šetrné energetiky. To vše a mnohá další zjištění přinesly dnes zveřejněné výsledky sociologického průzkumu agentury IPSOS, který byl zpracován pro organizaci Greenpeace.

"Výsledky šetření jsou pro nás milým překvapením. Po určité době "obnovitelného " temna se ukazuje, že lidé chápou, jakou příležitost tyto zdroje poskytují nejen pro zlepšování kvality ovzduší a boji se změnou klimatu, ale i pro ně samotné nebo města a obce ve kterých žijí," říká Jan Freidinger z Greenpeace.

Podle průzkumu si 82 % lidí přeje, aby stát podporoval energetickou soběstačnost domácností. Z těch, kteří tento názor sdílí, pak 67 % motivuje k výrobě vlastní energie snížení závislosti na uhelné energetice. Více než polovina (58 %) pak chce prostřednictvím vlastní energetické soběstačnosti snížit závislost na velkých energetických společnostech a 56 % si myslí, že díky tomu budou mít dlouhodobě stabilní cenu energie.

Obnovitelné zdroje také jasně vedou mezi technologiemi, kterými by si veřejnost přála v energetickém mixu nahradit dosud převažující hnědé uhlí: 70 procent lidí by jej nahradilo OZE, 53 procent úsporami energie, 48 procent jadernou energetiku a jen 32 procent zemním plynem (respondenti mohli vybrat více odpovědí současně, součet všech variant je proto vyšší než 100 %).

"Podpora veřejnosti pro využití potenciálu obnovitelných zdrojů energie může pomoci Česku nastartovat moderní ekonomiku nezávislou na uhelných dolech nebo jaderných elektrárnách. Využití místních, obnovitelných zdrojů umožní domácnostem nebo městům zvýšit energetickou soběstačnost a podpoří zaměstnanost vytvořením desítek tisíc pracovních míst," komentuje výsledky průzkumu Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Velmi zajímavý fakt je že lidé nejenže spatřují v OZE budoucnost energetiky, ale zároveň jsou ochotní aktivně OZE prosazovat. Například 77 % lidí by podle průzkumu podepsalo petici za přechod jejich města či obce na obnovitelné zdroje.

"Ukazuje se, že pro velkou část lidí je přechod jejich obce či města na vlastní obnovitelné zdroje zásadní téma, 29 % z těch, kteří by podpořili petici, by ji podpořilo za jakýchkoliv podmínek. Aniž by tedy věděli, jestli to bude pro jejich město či obec ekonomicky prospěšné či jestli to pro ně bude znamenat levnější elektřinu. Téměř polovina z podporovatelů petice (46 %) je pak ochotna se osobně přechodu zúčastnit, a to formou například akcií či podílu v městské či obecní společnosti, která by měla přechod na obnovitelné zdroje na starosti," doplňuje výsledky výzkumu Zdeňka Meisnerová z agentury Ipsos.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů