Úterý, 19. března 2024

Brabec: Změny u odpadů musí být dosažitelné pro všechny země EU

Brabec: Změny u odpadů musí být dosažitelné pro všechny země EU

Evropská unie chce do roku 2020 zavést takzvané oběhové hospodářství, jehož cílem je více využívat odpady jako zdroje, snížit míru skládkování a zvýšit recyklaci odpadů. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) však musí mít k tomu potřebná opatření takové parametry, aby byla dosažitelná pro všechny země. Na jednání v Lednici na Břeclavsku se na tom dnes shodli zástupci ministerstev životního prostředí V4 spolu s Rumunskem a Bulharskem.

EU chce oběhovým hospodářstvím dosáhnout maximálního využití surovin, výrobků a odpadu, což má podpořit úsporu energie a snížit emise skleníkových plynů. Cílem je do roku 2030 recyklovat 65 procent komunálního odpadu, 75 procent obalových odpadů a závazně snížit skládkování na desetinu objemu veškerého odpadu. Česká republika se podle Brabce nyní dostala pod 50 procent skládkování komunálního odpadu, dřív to bylo až 90 procent.

"Máme ambici do roku 2030 skládkovat pouhých deset procent komunálního odpadu a loni jsme prosadili do zákona, že od roku 2024 bude u nás zakázáno skládkování recyklovatelných nebo jinak využívaných odpadů. Jsou tu ale jiné země jako například Rumunsko nebo další, které skládkují takřka veškerý odpad," zdůraznil Brabec.

Podle něj je na tom hůře než ČR i Bulharsko a vyšší podíl má i Slovensko nebo Polsko, přestože udělalo podle ministra za poslední roky mnoho práce. "My jdeme ambiciózně západní cestou, ale je jasné, že pozice Rumunska nebo Bulharska je ještě zcela jiná než pozice České republiky. Pokud by se pro všechny stanovily stejné parametry, je to pro některé nedosažitelné, protože na to země nebudou technologicky připravené," dodal Brabec. Podněty k oběhovému hospodářství budou podle ministra ještě řešit experti. "Shodujeme se však na tom, že oběhové hospodářství nemůže být jen o likvidaci odpadu, protože likvidace každé skládky je v budoucnu dražší než technologie. Každá země má ale jinou představu o rychlosti postupu," doplnil ministr.

Zavedení oběhového hospodářství má snížit materiálovou náročnost ekonomiky a šetřit primární zdroje. Má také vytvořit pracovní místa. V České republice by jich mělo podle ministerstva vzniknout zhruba 40.000.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů