Pátek, 29. března 2024

Český svaz ochránců přírody zachránil vzácné žáby u Toužimi

 Český svaz ochránců přírody zachránil vzácné žáby u Toužimi

Český svaz ochránců přírody vykoupil čtyři lesní rybníčky U kapličky nedaleko Toužimi na Karlovarsku. V rybníčcích, které dříve sloužily k chovu ryb, léta nikdo nehospodařil a vytvořily se tam tak vhodné podmínky pro život vzácných obojživelníků. Lokalitu se tak díky kampani Místo pro přírodu podařilo zachránit. Kdyby rybníčky odkoupil někdo, kdo by chtěl chov ryb obnovit, vhodné podmínky pro tyto živočichy by pravděpodobně zanikly, uvedl svaz v tiskové zprávě.

"Průzkumy, provedené v minulých letech členy Českého svazu ochránců přírody Kladská, zde objevily početné populace blatnice skvrnité, skokana krátkonohého, čolka obecného a čolka velkého, ojediněle též skokana ostronosého. Zejména hojný výskyt kriticky ohrožené blatnice na této lokalitě lze považovat za velmi významný," uvedla předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Kladská Pavla Tájková.

Rybníčky U kapličky o rozloze od 900 do téměř 4000 metrů čtverečních sloužily v minulosti pravděpodobně jako takzvané plůdkové rybníky. Když se Český svaz ochránců přírody dozvěděl, že stát - jejich dosavadní vlastník - nabízí rybníčky k prodeji ve veřejné soutěži, rozhodl se zkusit je vykoupit. Uspěl ve všech čtyřech případech.

Kampaň Místo pro přírodu 13. rokem zachraňuje ohrožená místa přírody. Díky stovkám drobných dárců, kteří přispívají na konto veřejné sbírky, vykupuje Český svaz ochránců přírody podobná místa do trvalého vlastnictví a následně svěřuje do péče místním pozemkovým spolkům. V Karlovarském kraji jsou rybníčky U kapličky první lokalitou, kterou se díky kampani povedlo zachránit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů