Pátek, 29. března 2024

AV ČR připravila na AFO řadu akcí na téma geneticky modifikovaných organismů

Problematika GMO často vzbuzuje negativní emoce a pro laiky není snadné se v ní orientovat

AV ČR připravila na AFO řadu akcí na téma geneticky modifikovaných organismů
Geneticky modifikovaných plodin (GMO) se není třeba obávat, potvrdili v Olomouci špičkoví čeští i zahraniční vědci. Problematika GMO často vzbuzuje negativní emoce a pro laiky není snadné se v ní orientovat. Právě proto vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kteří koordinují výzkumný program Strategie AV21 s názvem ,,Potraviny pro budoucnost", připravili společně s Univerzitou Palackého v rámci festivalu Academia film Olomouc (AFO) několik akcí zaměřených na tematiku GMO. Uspořádali veřejnou konferenci, workshop, přednášky a projekce filmových snímků.
Hlavním hostem festivalu byl emeritní profesor z Vlámského ústavu pro biotechnologie Marc Van Montagu, jeden z pionýrů metod genového inženýrství rostlin, které umožňují přenos genů z jiných organismů do rostlin nebo opravu jejich vlastní dědičné informace. Objevil mechanismus, kterým mohou některé bakterie změnit program vývoje rostlinných buněk. Podstatou tohoto jevu je přenos části dědičné informace bakterie do DNA rostliny. Na olomouckém festivalu byl oceněn Cenou AFO za osobní přínos popularizaci vědy.
Konferenci o GMO zahájil koordinátor výzkumného programu ,,Potraviny pro budoucnost" prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a prof. Ivo Frébort, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Úvodní přednášku ,,Příběh GMO: Jak smířit emoce a racionalitu?" pronesl prof. Marc Van Montagu, přičemž zdůraznil, že vědci by měli lépe komunikovat s veřejností. Novou metodu genového inženýrství představil doc. Radislav Sedláček z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Technika CRISPR/Cas umožňuje snadnou, přesnou a levnou modifikaci dědičné informace. Právě její použití je reálné i u člověka, což může vést například ke zcela novým postupům v medicíně.
Workshop ,, Vyvracení mýtů o GMO" moderoval známý popularizátor vědy dr. Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR. Z velmi živé diskuze bylo patrné, že kolem GMO panuje stále mnoho pověr, např. obav ze zdravotních problémů či škodlivosti pro životní prostředí. Tyto obavy se ale šíří kvůli nedostatku ověřených a pravdivých informací a různým kampaním proti GMO, které mohou mít skryté cíle. Experti upozornili také na to, že v průběhu evoluce docházelo k častému přenosu dědičné informace mezi organismy, samozřejmě bez zásahu člověka.
Z velkého ohlasu návštěvníků i zájmu médií je podle jednoho z organizátorů prof. Jaroslava Doležela jasné, že podobné akce mají smysl: ,,Lidé chtějí mít informace, zajímají se o to, co může příznivě ovlivnit jejich životy. A to geneticky modifikované organismy určitě mohou." V Olomouci se tak podařilo na jeden den smířit emoce a racionalitu a seriózně diskutovat o GMO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů