Pátek, 29. března 2024

Počet znečišťovatelů se v registru asi sníží, a to o stovky

Počet znečišťovatelů se v registru asi sníží, a to o stovky

Počet ohlašovatelů do integrovaného registru znečišťování se letos zřejmě sníží, a to zhruba o třetinu. Změna se má týkat přibližně 1700 malých znečišťovatelů z celkových 5000, ušetří se asi 29 milionů korun ročně. Úlevu přinese vládní novela, kterou minulý týden schválila Sněmovna.

Předloha, která nyní zamíří k posouzení senátorům, se dotýká pouze změny počtu ohlašovatelů, nikoliv úprav seznamu ohlašovaných látek. U některých malých ohlašovatelů je její plnění včetně sledování a evidence náročnější. Jejich vliv na znečišťování životního prostředí je přitom omezený.

Sněmovna v normě přijala jedinou nutnou úpravu. Na návrh výboru pro životní prostředí posunula účinnost, která měla být od začátku roku. Nově bude novela účinná od prvního měsíce potom, co vyjde ve sbírce.

Databáze národního Integrovaného registru znečištění (IRZ) každoročně zveřejňuje informace, jaké vybrané škodlivé látky vypouštějí znečišťovatelé do ovzduší, do vody nebo jsou součástí jejich odpadu.

Novela vznikla jako kompromis mezi zástupci průmyslu a nevládních organizací. Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika už dříve řekl, že novela odbourá chybu, kvůli níž firmy musely ohlašovat i celková množství odpadů. Tím množství ohlašovatelů narostlo. Nový systém se velkých znečišťovatelů nedotkne.

Razantnější škrty v registru znečišťování dlouhodobě prosazuje Svaz chemického průmyslu, ministerstvo s nimi ale nesouhlasí. Podle nich by stát měl zrušit ohlašování chemických látek v odpadech a omezit povinnost ohlašování pouze na provozy, po kterých to vyžaduje evropské nařízení o registru. Takovým zásahem by ale z registru zmizela polovina informací v současnosti dostupných veřejnosti, včetně velkých zdrojů potenciálně karcinogenního styrenu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů