Čtvrtek, 28. března 2024

Průzkum: Čechy znepokojuje nedostatek vody či hromadění odpadu

Průzkum: Čechy znepokojuje nedostatek vody či hromadění odpadu

Za největší ekologický problém planety považují Češi nedostatek a znečišťování pitné vody, hromadění odpadu a úbytek deštných pralesů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Jako nejpalčivější lidé vnímají nedostatek pitné vody, které za velmi či dosti závažný problém označilo 90 procent dotázaných.

Přibližně čtyři pětiny české veřejnosti znepokojuje také znečišťování zemědělské půdy, úbytek druhů a vyčerpání zdrojů surovin. Třem čtvrtinám respondentů se jako velmi či dosti závažný problém jeví také přelidnění a globální oteplování.

Průzkum dále ukázal, že zhruba tři pětiny dotázaných považují za problém pěstování geneticky upravených potravin. Provoz jaderných elektráren považuje za problematický polovina české veřejnosti.

Názory českých občanů na globální ekologické problémy se v posledních deseti letech podle zjištění CVVM výrazně nezměnily. V porovnání s minulým rokem mírně klesl podíl lidí, kteří za závažný problém označili vyčerpání zdrojů surovin a úbytek druhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů