Čtvrtek, 28. března 2024

Zákon o ukládání oxidu uhličitého se zpřesní, normu stvrdil Zeman

 Zákon o ukládání oxidu uhličitého se zpřesní, normu stvrdil Zeman

Zpřesnění pravidel o ukládání oxidu uhličitého pod zem přinese novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O Zemanovu podpisu informoval Hrad. Předloha, jež dává příslušný zákon do souladu s unijní směrnicí, nemění nic na tom, že nejméně do roku 2020 nebude možné tuto technologii v Česku použít. Ani potom podle vlády nelze vzhledem ke geologickým podmínkám předpokládat její výrazné využití.

Novela doplňuje do zákona definice některých pojmů. Patří mezi ně například vodní sloupec, geologická formace nebo oblak oxidu uhličitého.

Norma rovněž zmírňuje podmínky pro povolování provozu úložiště. Báňský úřad bude moci povolit výjimku u jednoho nebo více kritérií požadovaných zákonem o geologických pracích. Žadatel bude muset dokazovat, že pokud kritérium vynechá, tak to nepříznivě neovlivní rozhodování úřadu o tom, zda úložiště povolí.

Čeští geologové již několik let zkoumají, kde by se na území ČR technologie zachytávání a ukládání CO2 pod zem mohla uplatnit. Geologické ukládání oxidu uhličitého pod zem je součástí metody, kterou odborníci považují za jeden z perspektivních způsobů zmírňování klimatických změn. Úřady proto chtějí do pěti let určit rizika vlivů CO2 na podzemní vody, působení na horninové prostředí i bezpečnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů