Pátek, 29. března 2024

Silniční okruh Prahy vypadne ze seznamu prioritních projektů EIA

Silniční okruh Prahy vypadne ze seznamu prioritních projektů EIA

Vláda z 11 projektů, u nichž má nahradit posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) novela zákona, vyjme po jednáních s Evropskou komisí silniční okruh kolem Prahy. Zřejmě ho nahradí jiný projekt, a to železniční. Po dnešním jednání kabinetu to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K předloze se kabinet vrátí příští týden, protože Brusel si vymínil připomínky do konce tohoto týdne. Novinářům Brabec dále řekl, že kolegům představil dvě varianty řešení, a informoval je také o jednáních s komisí.

Mezi 11 prioritními stavbami bylo dosud deset hlavních dálničních a jedna železniční stavba. Nyní vypadne úsek Pražského okruhu D1 - Běchovice. Podle Brabce stavba ještě nemá územní rozhodnutí a její schvalování bude ještě složité, očekává se vstup různých spolků do projednávání.

Brabec doufá, že zákon vláda projedná a schválí příští týden. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby ji zákonodárci následně projednali co nejrychleji, už v prvním čtení. Novela o EIA by tyto dopravní stavby převedla do zvláštního režimu. Místo nového posouzení, čímž by se příprava staveb prodloužila, by stačilo rozhodnutí vlády nebo ministerstva pro životní prostředí.

Také Sobotka ale také mluvil o nutnosti dohody s Evropskou komisí. Pokud by se zvláštní postup podařilo prosadit, rozhodnutí vlády nebo ministerstva o vybraných stavbách by mohlo podle Sobotky padnout na podzim, projekty by pak získaly stavební povolení a po výběrovém řízení na zhotovitele by je bylo možné příští rok začít stavět.

Problémy se starými posudky na životní prostředí má v Česku přes 100 dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Prioritu mají podle vlády mít například obchvat Prahy u Běchovic, stavba chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova, dálniční obchvat Českých Budějovic a stavba D35 u Opatovic nad Labem. U ostatních staveb zřejmě bude nutné proces EIA zopakovat. To může trvat minimálně rok a půl a bude to spojené s náklady na vypracování materiálů k novému posouzení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů