Úterý, 16. dubna 2024

V Ptačím parku na Náchodsku byl poprvé spatřen bobr evropský

 V Ptačím parku na Náchodsku byl poprvé spatřen bobr evropský

V Ptačím parku Josefovské louky na Náchodsku byl v jedné ze zátočin Staré Metuje poprvé spatřen bobr evropský. Správce parku Břeněk Michálek dnes ČTK řekl, že na objevení bobra v této lokalitě čekali několik let.

"Říkalo se, že se bobři zastavili na Orlici a byla jenom otázka času, kdy se dostanou až na Metuji. Dá se říci, že jsme jeho objevení čekali už dříve," poznamenal Michálek. Podél toku Staré Metuje je hodně měkkých dřevin, kterými se bobři přes zimu živí. "Nemůžeme zatím říci, že se v parku usídlí natrvalo, ale považujeme to za velmi pravděpodobné," uvedl Michálek. Bobří ohryzy již před několika měsíci pozoroval nad obcí Šestajovice proti proudu Staré Metuje.

Populace bobrů se v Česku v posledních letech rozrůstá, například loni v listopadu odborníci potvrdili, že se bobři po více než 185 letech usadili na Vltavě v Praze. Podle některých odhadů žije v tuzemsku přes čtyři tisíce bobrů evropských. S rostoucími počty bobrů, kteří mění díky budování hrází a kácení stromů okolní krajinu, se objevují i problémy. Po letech naprosté ochrany byly již vydány výjimky na jejich odstřel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů