Úterý, 19. března 2024

EU pomáhá zdravému prostředí a přírodě. Je čas ji hájit společně, bez ohledu na dílčí neshody

EU pomáhá zdravému prostředí a přírodě. Je čas ji hájit společně, bez ohledu na dílčí neshody

V reakci na výsledek britského referenda o vystoupení z Evropské unie upozornilo Hnutí DUHA, že případný krach celého evropského projektu by zkomplikoval zlepšování životního prostředí a ochranu přírody. Členství v EU přineslo zlepšení kvality života Čechů a Češek a lepší ochranu našeho přírodního dědictví.

Díky Evropské unii jsou i české elektrárny a továrny nuceny platit za produkované znečištění, tím jsou tlačeny do inovací a modernizace. Peníze z emisních povolenek navíc spolu s fondy EU umožňují zateplování rodinných domů, paneláků, škol, nemocnic či úřadů a šetří tak účty domácnostem, firmám, obcím i státu. Díky EU bude mít ČR jednodušší přechod ze špinavého uhlí na čisté a domácí obnovitelné zdroje.

Společná pravidla a fondy EU také umožňují likvidaci skládek a zvýšení recyklace odpadů - stačí, když začne české Ministerstvo životního prostředí chtít příležitost využít a prosadí k tomu kvalitní domácí legislativu podporující recyklaci.

EU dohlíží i na zachování nejcennějších částí přírody členských států a brání je oproti lokálním komerčním zájmům. Jen celoevropské propojení snah o ochranu divočiny v jednotlivých členských státech může vést k zachování oáz divoké evropské přírody pro další generace a vytvoření sítě pro migraci vzácných živočichů.

Hnutí DUHA je přesvědčeno, že nyní mají politické strany, průmysl, odbory i nevládní organizace - přes dílčí a legitimní názorové rozdíly - usilovat o zachování společné EU coby prostoru pro demokracii a debatu o různých řešeních problémů.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,EU naplňuje vizi mírové, prosperující Evropy. Ale společné snažení také nebývale zlepšuje kvalitu prostředí, v němž žijeme. A je jedinečnou šancí pro zachování propojené sítě oáz fascinující divoké přírody, která nás spolu s bohatým kulturním dědictvím Evropy spojuje s našimi předky i potomky. Ať je naší prioritou ochrana spotřebitelů, zlepšování životního prostředí, práva zaměstnanců či prosperující průmysl je v této chvíli potřeba přes dílčí - a legitimní - názorové rozpory usilovat i v Česku o společnou prioritu: zachování EU jako prostoru svobody, demokracie a spolupráce."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů