Úterý, 19. března 2024

V Nedvědici našli tuny nelegální chemie, likvidace začne ráno

V Nedvědici našli tuny nelegální chemie, likvidace začne ráno

V rodinném domě v Nedvědici na Brněnsku se našly až čtyři tuny nelegálně uložených chemikálií včetně radioaktivních solí. Zřejmě je tam postupně shromáždil "sběratel", přišlo se na to až po jeho smrti v dědickém řízení. Likvidace chemie začne v pátek ráno.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyhlásil na 15 dní stav nebezpečí pro území Nedvědice. "Příslušné rozhodnutí jsem už podepsal, vydal, takže nabude účinnosti dnes o půlnoci," řekl Hašek novinářům po večerním mimořádném jednání bezpečnostní rady kraje.

Podle starosty Nedvědice Pavla Vejrosty je situace na místě klidná, přesto radnice městysu vnímá hrozbu jako vážnou, a je proto ráda za rychlé řešení. "Doufám, že se podaří v krátké době ty věci, které se tam nalezly, odstranit," uvedl Vejrosta. Dům stojí v obytné zástavbě u hlavní příjezdové silnice od Tišnova. Stále tam bydlí matka člověka, který chemii nejspíš shromáždil.

Podle Haška nelze vyloučit evakuaci rodinného domu, případně několika objektů v nejbližším okolí. Záleží na tom, co přesně se od pátečního rána v budově najde. Hasiči zatím neviděli vše. Hejtman zároveň uvedl, že očekává vyřešení situace do několika dní.

Likvidaci bude pravděpodobně provádět specializovaná firma s pomocí hasičů. Hasiči už na místě odebrali asi dva kilogramy vzorků, konkrétně radioaktivních solí. Zatím dokážou určit asi deset procent chemikálií v domě.

"Zbytek je uložen v takových prostorách, které zatím nejsou přístupné. My se k tomu budeme pomalu prokousávat, budeme materiál postupně vynášet, likvidovat," řekl šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Specializovaná firma pak zřejmě chemii převeze do spalovny, která je k podobným účelům určená.

Situací se zabývá také policie, která prověří, zda se někdo nedopustil nedovoleného držení nebezpečné látky. Objekt je už nyní řádně zabezpečený, uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Při likvidaci bude policie dohlížet na veřejný pořádek a dopravu.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů