Čtvrtek, 28. března 2024

Členské státy definitivně neschválily ani dočasnou registraci glyfosátu

Členské státy definitivně neschválily ani dočasnou registraci glyfosátu
Odvolací výbor Evropské komise sestávající z členských států dnes nepodpořil schválení dočasné registrace nebezpečného glyfosátu na dalších 12-18 měsíců. Výbor o věci rozhodoval po několika neúspěšných pokusech Komise prosadit další registraci této látky. Prodloužení licence nezískalo v minulosti ani nyní dostatečnou podporu členských států - proti hlasovala Malta a Francie, pro nehlasovalo ani Německo, Itálie, Rakousko a další země. Česká republika návrh podpořila.
Také průzkumy veřejného mínění ukazují, že glyfosát lidé nechtějí - dvě třetiny Evropanů podporují jeho zákaz [1]. Nejnovější průzkum v Německu ukázal, že pro zákaz je 83 % dotázaných, z nichž 75 % i v případě, že by glyfosát nebyl karcinogenní [2]. Celoevropskou petici proti glyfosátu podepsalo přes dva miliony lidí [3].
Registrace pravděpodobně karcinogenního glyfosátu vyprší už příští týden - na konci června. Vzhledem k dnešnímu výsledku jednání je proto možné, že glyfosátové herbicidy začnou už brzy mizet z pultů obchodů, našich polí i veřejných prostranství jako jsou parky nebo dětšká hřiště.
Evropská komise může ovšem registraci prodloužit i přesto, že nezískala podporu jednotlivých států. O této možnosti bude jednat na setkání pravděpodobně v pondělí. Pokud by se tak stalo, glyfosátové herbicidy by se mohly nadále používat.
Totální herbicid přitom označila respektovaná Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) za pravděpodobný karcinogen a podle vědeckých studií vykazuje i další nebezpečné vlastnosti pro lidské zdraví. Výrazně poškozuje také životní prostředí [4].
Glyfosát je účinnou složkou mnoha pesticidů, např. u nás známého a dobře dostupného přípravku RoundUp. Patří k nejprodávanějším a nejuniverzálněji používaným herbicidům u nás i v Evropě. K hubení plevele se hojně využívá nejen v zemědělství, ale také v soukromých zahradách a veřejných prostorech, jako jsou parky nebo dětská hřiště. V zemědělství se navíc používá také těsně před sklizní některých plodin kvůli jejich vysušení (tzv. desikaci).
Vzhledem k masivnímu užívání byl glyfosát odhalen v potravinách, hygienických potřebách i lidských tělech. Testy, které nechalo dělat Hnutí DUHA v roce 2013 odhalily glyfosát v těle šesti Čechů z deseti [5].
Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělství Hnutí DUHA, řekla:
"Je zřejmé, že používání glyfosátu nemá podporu evropských států ani veřejnosti. Evropská komise by to měla respektovat a umožnit, aby tato pravděpodobně karcinogenní látka začala mizet z našeho prostředí, potravin i našich těl, což by bylo dobrou zprávou jak pro zdraví lidí, tak pro životní prostředí."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů