Úterý, 19. března 2024

Do Česka míří mezinárodní festival dokumentárních filmů EKOTOPFILM

V červnu byl v Praze představen nejstarší mezinárodní filmový festival s environmentální tématikou na světě - Ekotopfilm, který po 43 úspěšných ročnících na Slovensku míří také do České republiky

Do Česka míří mezinárodní festival dokumentárních filmů EKOTOPFILM

Hlavní část programu, soutěžní přehlídka stovek filmů z celého světa se včetně pestrého doprovodného programu uskuteční v hotelu Olšanka v Praze ve dnech 15. - 19. října. Následovat bude program ve čtyřiceti okresních a krajských městech pro základní a střední školy Junior festival. Oficiálního představení festivalu se zúčastnili jeho ambasadoři - globální stratég Jan Mühlfeit, poslankyně Poslanecké sněmovny PČR Radka Maxová a primátorka Prahy Adriana Krnáčová, která festivalu zároveň udělila záštitu. Více informací o festivalu najdete na www.ekotopfilm.cz.

Mezinárodní filmový festival Ekotopfilm má dlouholetou tradici, na území bývalého Československa se poprvé konal již v roce 1974. Jedná se tak o nejstarší filmový festival s environmentální tématikou na světě. Na Slovensku se letos koná již 43. ročník, v České republice se na podzim uskuteční jeho první ročník. Festival v České republice organizuje byznysmen a odborník na informační a komunikační technologie František Štefan ve spolupráci s ředitelem slovenského festivalu Peterem Límem.

MFF Ekotopfilm každoročně představí na 200 filmů z celého světa, bohatý doprovodný program tematických prezentací, workshopů a diskusí. Jedinečnost festivalu spočívá v jeho celoročním rozsahu, kdy v rámci tzv. festivalové tour objede desítky krajských a okresních českých měst po celé republice. Cílem festivalu je inspirativním způsobem měnit chování společnosti ve vztahu k životnímu prostředí a vytvořit prostor k otevřené diskuzi o otázkách trvale udržitelného rozvoje. Doprovodný program je vhodně sestaven tak, aby oslovil co nejširší publikum. MFF Ekotopfilm je určen laické i odborné veřejnosti, dětem i dospělým. Vstup na veškeré akce festivalu je zdarma.

ambasadoři

Mezinárodní prestiž festivalu dodává pravidelná účast významných osobností společenského života, mezi které patří i kníže Albert II. Monacký nebo bývalý viceprezident USA Al Gore. Slavnostního představení festivalu v hotelu Jalta v Praze se zúčastnili ambasadoři festivalu - poslankyně Poslanecké sněmovny PČR Radka Maxová, globální stratég, kouč a mentor Jan Mühlfeit, který působil na pozici prezidenta Microsoft Corporation pro Evropu a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. ,,Snažíme se Prahu rozvíjet chytrým způsobem," odpověděla Krnáčová na otázku, jaké projekty v duchu trvale udržitelného rozvoje město připravuje. Narážela tak na iniciativu Smart Cities Evropské komise z roku 2011. K projektu se připojila velká města v Evropě i ve světě, jejichž cílem je úsilí o inovativní postupy ve 21. století. Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo v dubnu 2014 koncept Smart Prague, který tvoří obecný základ pro jednotlivé intervence z Operačního programu Praha - pól růstu ČR a synergicky propojuje i další potřeby města. ,,V pilotním provozu je nyní bezkontaktní placení za jízdenky v MHD a pro majitele šetrných elektromobilů rozmisťujeme po Praze více dobíjecích stanic," odpověděla Krnáčová na dotaz týkající se konkrétních příkladů, které Praha již uvedla v praxi.

Mladí zákazníci mění globální byznys!

,,Mladí lidé dnes od velkých značek vyžadují přidanou hodnotu ve formě ekologického smýšlení. Kdo tohle ještě nepochopil, nebude mít na trhu v příštích desetiletích šanci. Současné generaci, na rozdíl od té naší, není totiž otázka životního prostředí lhostejná." řekl bývalý prezident Microsoft Corporation Jan Mühlfeit, který tak zdůraznil nutnost velkých firem věnovat se jejich společenské odpovědnosti. Na otázku proč se rozhodl podpořit festival Ekotopfilm v České republice odpověděl zcela jednoduše: ,,Protože mi Adéla Banášová, která je ambasadorkou tohoto projektu na Slovensku, řekla, že je to výborně zorganizovaná věc. A Adéle já věřím," dodal s úsměvem Jan Mühlfeit.

Festivalová soutěž: Příležitost pro české dokumentaristy

Otevřená výzva na přihlašování filmů

Od 7. června mají tvůrci dokumentárních snímků možnost přihlásit své filmy zaměřené na životní prostředí, ekologii a trvale udržitelný rozvoj do soutěže MFF Ekotopfilm 2016. Více podrobností na www. ekotopfilm.sk

Otevřená výzva na přihlašování projektů do fóra ,,Pitch and Save the Planet"

V rámci festivalového programu bude prostor pro prezentaci osmi připravovaných projektů před odbornou porotou. Vítězný projekt bude podpořen částkou 50 000 Kč. Výzva je určená pro filmy s environmentální a ekologickou tematikou nebo s tematikou trvale udržitelného rozvoje ve fázi literárního scénáře. Za každý projekt bude k prezentaci pozván scénárista, nebo režisér a producent.

Festivalu EKOTOPFILM udělila záštitu primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Festival Ekotopfilm

15. - 19. 10. 2016 v hotelu Olšanka v Praze

www.ekotopfilm.cz

www.facebook.com/ekotopfilmcz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů