Úterý, 19. března 2024

Ve čtvrtek startuje devatenáctý ročník Týdnů pro divočinu

Ve čtvrtek startuje devatenáctý ročník Týdnů pro divočinu

Místa pro divočinu a biologickou pestrost naší krajiny budou letos aktivně vytvářet účastníci tradičních Týdnů pro divočinu. Do šesti turnusů devatenáctého ročníku se zapojí celkem 120 dobrovolníků, kteří ve zhruba dvacetičlenných skupinách pojedou do Bílých Karpat, Beskyd, Jeseníků i na Šumavu [1]. Za dosavadních osmnáct ročníků se do pomoci přírodě zapojilo už 1 700 účastníků, kteří společně odpracovali 61 560 hodin.

První skupina dobrovolníků vyrazí už 7. července do srdce Šumavy, kde budou odstraňovat poslední stopy železné opony v Černohorském rašeliništi. Budou zahrazovat staré, uměle vytvořené odvodňovací kanály, kvůli kterým rašeliniště vysychá.

Ve druhé polovině července budou na Králickém Sněžníku [2] chránit semenáčky před okusem spárkaté zvěře. Začátek srpna vyrazí dobrovolníci na beskydský Smrk a zaměří se na vyřezávání borovice kleče, aby podpořili růst původního borůvčí a dalších drobných keříků. Ty jsou totiž důležité pro život vzácných ptáků, ale i pro medvěda.

Dva turnusy se konají v Bílých Karpatech [3]: na Ščúrnici bude základem práce ochrana ohrožených druhů dřevin, hlavně malých jedlí a jeřábů, v Radějově potom budou stavět takzvané oplocenky, které chrání části lesa před zvěří, a značit doupné stromy, v nichž nacházejí úkryt drobnější živočichové.

V září se Týdny pro divočinu vrátí opět na Šumavu, aby pomohly obnově Soumarských rašelinišť.

Pracovní náplň Týdnu pro divočinu doplní i údržba turistických stezek či mapování výskytu chráněných živočichů. Kromě práce však čekají účastníky zajímavé odborné exkurze, přednášky a doprovodný program.

Lukáš Kala, koordinátor Týdnů pro divočinu, řekl:

,,I když přírodě přiznáváme její svébytnost a věříme v důležitost obnovy samovolných procesů, uvědomujeme si zároveň, že určité divoké biotopy by bez pomoci člověka v celkově narušené krajině zanikly. Na mnoha místech dobrovolníci vytvářejí podmínky k tomu, aby se divoká příroda mohla vracet."

Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina Hnutí DUHA, řekla:

,,Tento dlouhodobý projekt Hnutí DUHA pořádá již devatenáct let. S každou novou sezonou přicházejí nové nápady a každý rok je trochu jiný. Letos se chceme opět zaměřit i na prožitek divočiny. Přijet na Týdny pro divočinu může každý, kdo chce prožít užitečný čas v lese, něco se dozvědět a pomoci přírodě. Cílem pracovní i nepracovní části Týdnů pro divočinu je navázání vztahu k divočině, která nás obklopuje a jejíž jsme součástí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů