Sobota, 20. dubna 2024

Rosatom zahájil zkoušky plovoucí jaderné elektrárny

Rosatom zahájil zkoušky plovoucí jaderné elektrárny

V petrohradských loděnicích byly 1. července 2016 zahájeny zkoušky plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. Jejich účelem je během nadcházejících 16 měsíců ověřit kvalitu výroby a montážních prací a ověřit správnou funkčnost všech zařízení na palubě včetně dvojice jaderných reaktorů. Poté bude elektrárna předána společnosti Rosenergoatom ke zkušebnímu provozu.

Výstavba plovoucí jaderné elektrárny probíhá v loděnicích společnosti Baltijskij zavod a dohlíží na ni zákazník, společnost Rosenergoatom, provozovatel všech ruských jaderných elektráren, a generální projektant jaderných reaktorů, použitých při stavbě elektrárny, konstrukční kancelář OKBM Afrikantov. Obě společnosti patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Dokončení zkoušek je plánováno na 30. října 2017 a poté bude plavidlo Akademik Lomonosov, vybavené dvěma jadernými reaktory KLT-40S, přemístěno do města Pevek, které leží v odlehlé části východní Sibiře. Pro lokální síť odběratelů bude dodávat elektřinu, teplo a pitnou vodu vyrobenou odsolováním mořské vody. Celkový tepelný výkon dvojice reaktorů činí 300 MWt, což představuje maximální elektrický výkon 77 MWe, pokud bude plně využit k výrobě elektřiny. Při režimu kogenerace dojde ke snížení instalovaného výkonu na 70 MWe a zároveň bude dodáváno až 146 Gcal/h tepla, které bude možno využít k odsolení až 100 000 m3 mořské vody za den.

Plovoucí elektrárna bude uvedena do komerčního provozu nejpozději koncem roku 2019, kdy nahradí Bilibinskou jadernou elektrárnu. Tato elektrárna má čtyři grafitové reaktory s tlakovými kanály EGP-6 o celkovém instalovaném výkonu 48 MWe (část výkonu je použita k vytápění okolních obcí a průmyslových podniků, celkový tepelný výkon činí 248 MWt). Je největším dodavatelem tepla a elektřiny na Čukotce. Je to jediná jaderná elektrárna na světě v zóně permafrostu. První z bloků byl uveden do provozu v roce 1973 a od roku 2019 mají být bloky podle plánu postupně vyřazovány z provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů