Pátek, 19. dubna 2024

Občanské srdužení žaluje stát za znečištěný vzduch na Ostravsku

Občanské srdužení žaluje stát za znečištěný vzduch na Ostravsku

Občanské sdružení Čisté nebe podalo žalobu na ministerstvo životního prostředí (MŽP). Domáhá se toho, aby soud zrušil Program zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku a ministerstvo muselo přijmout nový a lepší. Čisté nebe, které zastupuje sdružení právníků Frank Bold, tvrdí, že nynější program nepovede k ochraně ovzduší a obyvatel, není dost konkrétní, neobsahuje dostatečná opatření ke snížení znečištění ani řádný časový plán. Zástupci sdružení to dnes uvedli na tiskové konferenci. Stanovisko ministerstva ČTK shání.

Moravskoslezský kraj trpí znečištěným ovzduším nejvíce z celé ČR. Zlepšení programu žádají lidé z Ostravska od loňského roku.

Povinnost vytvořit Programy zlepšování kvality ovzduší pro lokality s překročenými imisními limity stanovuje zákon o ochraně ovzduší. Programy byly vydávány od roku 2002 podle předchozího zákona o ochraně ovzduší, naposledy aktualizovány byly v roce 2012. Dříve je připravovaly krajské úřady. Nový zákon o ochraně ovzduší ale doznal změn, nově je vydává už MŽP ve spolupráci s krajskými úřady a prostřednictvím opatření obecné povahy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů