Čtvrtek, 25. dubna 2024

Škola ve Zbiroze je první fairtradovou v Plzeňském kraji

Škola ve Zbiroze je první fairtradovou v Plzeňském kraji

Základní škola ve Zbiroze má jako první v Plzeňském kraji titul Fairtradová škola a podporuje tak producenty v rozvojových zemích. V ČR už je jich dvacet. Škola, jejíž žáci navrhují zařazování zdravých pokrmů do jídelníčku, deklaruje a koordinuje podporu fair trade, tedy spravedlivého a důstojného obchodu. Studenti si tam mohou zakoupit výrobky z rozvojových zemí, vzdělávají se v globálním rozvoji a pořádají osvětové akce pro veřejnost. ČTK to řekla Věra Rohanová z Fairtrade Česko a Slovensko.

Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje lidem z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za práci. Dostávají takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život.

"Žáci mají zájem o zdravou a férovou výživu. Rodičům a návštěvníkům třídních schůzek a účastníkům kavárny pro rodiče nabízejí fairtradové potraviny a nápoje, ochutnávky z naší školní jídelny," uvedla ředitelka Základní školy J. V. Sládka Květuše Horáková. Ve školním bufetu prodávají biopotraviny a fairtradové výrobky.

Škola propojuje výuku s interkulturním vzděláváním, environmentální výchovou, výchovou k lidským právům a k občanství. Žáci umí vysvětlit význam fair trade, uvědomují si dopady jeho podpory i to, jaký smysl má nákup těchto výrobků pro drobné farmáře z rozvojových zemí. Velkou odezvu u spoluobčanů mají "férové snídaně". O férovém obchodu vyučují své mladší spolužáky žáci druhého stupně.

Do kampaně Fairtradové školy se na celém světě zapojilo přes 1900 škol, jejichž žáci mají povědomí o odpovědné spotřebě a globálních souvislostech výroby. Kampaň reálně přispívá ke zlepšování kvality života lidí v rozvojových zemích včetně vzdělání.

Kampaň je součástí širšího projektu Fairtradová města, k němuž se hlásí přes 1500 měst 23 zemí včetně Londýna, Bruselu a Říma. V ČR odstartovala v lednu 2011. Koordinují ji ještě vzdělávací Ekumenická akademie a NaZemi, která prosazuje odpovědnost firem a férový obchod jako účinnou podporu chudým pěstitelům a řemeslníkům.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů