Úterý, 16. dubna 2024

Grónský ledovec letos opět dostává zabrat

Grónský ledovec letos opět dostává zabrat

Družicové pozorování Grónska ukazuje, že i v letošním roce dochází k nadprůměrně velkému tání největšího pevninského ledovce světa. V červnu byla zaznamenána historicky nejvyšší červnová teplota naměřená na tomto ostrově, když hlavní grónské město Nuuk ohlásilo 24 °C. V tu dobu docházelo k tání až na 38 % plochy Grónska. To bylo na tu dobu rekordně velké tání.

V červenci již nebyly zaznamenány rekordní teploty, ale kolem 20. července díky teplé vlně docházelo k tání až na 45 % ledovcového příkrovu. Průměr pro tuto dobu přitom činí 25 %. Ke zdaleka největšímu tání zaznamenanému v roce 2012, kdy v jeden den tál ledovec na 90 % své plochy, je to sice ještě daleko, ale i tak je letošní tání v Grónsku opět výrazně nadprůměrné (budeme-li brát průměr za roky 1981-2010).

Znovu se tak potvrzuje trend minulých let, kdy v oblasti severního pólu dochází k výraznému oteplování. Je to velmi důležitý proces, protože grónský ledovec má velký potenciál pro zvýšení hladiny světového oceánu, a je v tomto směru nejnebezpečnější. Ledovec v Antarktidě je sice podstatně větší, ale u něho vzhledem k extrémně studenému klimatu zatím tání nehrozí, a to ani v případě výraznějšího oteplení. Grónský ledovec je táním mnohem více ohrožen. A pokud by roztál celý, mohl by zvednout hladiny oceánů až o 7 metrů. K tomu má ale stále ještě dost daleko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů