Čtvrtek, 28. března 2024

Staré věci, nové použití, projekt Druhý život v pilotním provozu obstál

Staré věci, nové použití, projekt Druhý život v pilotním provozu obstál

Na začátku května byl spuštěn projekt Druhý život, který umožňuje přenechávat pro někoho nepotřebné věci jiným. Na čtyři sběrná střediska odpadu, kde zatím projekt funguje, lidé přinesli už několik desítek věcí. Ty jsou dále za symbolickou cenu nabízeny k prodeji a výtěžek putuje na rozvoj veřejné zeleně ve městě.

Lidé nejčastěji přinášejí nádobí a různé dekorativní předměty, ani sportovní výbava nebo hudební nástroje ale nejsou výjimkou. Sportovci tak na tzv. re-use pointech mohou pořídit například zachovalý snowboard za symbolických 50 korun a zároveň tím podpořit dobrou věc. Mladé rodiny si zase mohou vybrat použitý kočárek a ušetřit tak svému rozpočtu. Kromě toho často projekt využívají kreativní umělci, kteří v odložených věcech vidí jejich potenciál a často jim dávají nový význam.

,,Lidé nám projekt chválí a jsou rádi, že některé jejich staré věci ještě nemusejí vyhazovat. Většinou iniciativně přicházejí sami s tím, že si informace našli na internetu nebo v novinách. Když vidím, že chtějí vyhodit věc, která by ještě našla využití, včas je o projektu informuju," uvedla pracovnice sběrného střediska odpadu.

Ředitel společnosti SAKO Ing. Jiří Kratochvil doplnil, že ,,je projekt realizován ve spolupráci společnosti SAKO, statutárního města Brna a Veřejné zeleně a kromě ekologického přínosu má i význam společenský. Zpřístupňuje vybavení domácností i lidem s nižšími příjmy a stírá tak sociální rozdíly."

,,Druhý život" v Brně rozšiřuje myšlenku re-use managementu. Navazuje na projekt RE-NAB, který byl spuštěn v dubnu a umožňuje lidem přinášet na vybraná sběrná střediska odpadu starý, ale stále funkční nábytek. Ten je potom poskytnut k užívání potřebným spoluobčanům. Do budoucna by se měl podobným způsobem prodlužovat životní cyklus například i vynošenému oblečení, staré obuvi či jiným produktům, které dnes bezmyšlenkovitě končí v popelnicích.

Více informací o projektech najdete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů