Čtvrtek, 28. března 2024

Rekonstrukce secesní vily v Poděbradech na pasivní dům ukazuje cestu, jak opravovat historické stavby

České stavební firmy se dokážou vyrovnat i s náročnými projekty nízkoenergetických a pasivních domů.

Rekonstrukce secesní vily v Poděbradech na pasivní dům ukazuje cestu, jak opravovat historické stavby

Zdařilá rekonstrukce secesní vily v Poděbradech ukazuje, že i historicky cenný dům z roku 1907 je možné opravit do pasivního energetického standardu bez narušení cenné fasády. Rodinný dům v Telči je zase příkladem, jak na velmi neobvyklém pozemku může vzniknout moderní a úsporný objekt. Oba projekty jsou nominovány v 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Stavba.

Snižování energetické náročnosti historicky cenných staveb, aniž by se porušil jejich vzhled, bývá velmi obtížné. Zdařilá rekonstrukce staré secesní vily v Poděbradech prokazuje, že historický dům je možné opravit a snížit jeho energetické nároky na úroveň pasivního domu. ,,Dodržení principů pasivní stavby umožňuje vytvořit dům s nízkými finančními nároky na provoz a zdravým vnitřním prostředím," popisuje výhody takto radikální rekonstrukce domu jeho majitel Tomáš Vanický.

Zachována zůstala fasáda i působivé vnitřní schodiště

Původně obytná městská vila z roku 1907 byla rekonstrukcí přeměněna na moderní polyfunkční dům s možností ubytování hostů, kavárnou, prostorami pro masáže a sály pro cvičení. Dům je zateplen pomocí moderních hi-tech izolací v kombinaci s tradičními stavebními materiály. ,,Pro vnitřní plošné zateplení jsme použili aerogelový materiál, na vnějším kontaktním zateplení byla použita jádrová omítka, která při správném svitu slunce ukazuje nerovnosti jako u starých domů," říká Tomáš Vanický. Zateplením domu, výměnou oken a instalací řízeného větracího systému s rekuperací tepla se u tohoto domu podařilo snížit spotřebu tepla na hodnotu, kterou nedosahuje ani 90 procent novostaveb.

Opravená secesní vila v Poděbradech je nejen příkladem kvalitní rekonstrukce starého domu do pasivního standardu, ale také ukázkou citlivých úprav a obnovení interiéru. Při opravách vnitřních dispozic byly využity přírodní a tradiční stavební materiály, jako jsou kámen, dřevo, hliněné a vápenné omítky, marocký štuk nebo betonové dlaždice terazzo. Podařilo se také restaurovat velkorysé vnitřní secesní schodiště.

Postupy rekonstrukce vily bez narušení jejího vzhledu jsou podle majitele dobře aplikovatelné také na další historické domy. ,,Byla by škoda historická centra měst odsoudit k vysoké spotřebě energie či znehodnocovat jejich kulturní vzhled necitlivým zateplováním fasád domů," uvádí Vanický. A dodává, že odborník by u jeho opraveného domu nejspíš odhalil silnější štítové zdi, veřejnost si však žádných úprav a zateplení na fasádě nevšimne.

Neobvyklá dřevostavba na neobvyklém místě

Na okraji historického centra malebného města Telč vznikl netradiční dům. Je postaven na úzké parcele, jejíž velkou část tvoří koryto potoka a skála. Lehkou moderní dřevostavbu z modřínového dřeva proto nesou betonové sloupy, které dům chrání před občasnými povodněmi. Dům svým majitelům ušetří náklady na energie, je totiž rovněž postaven v pasivním standardu.

Ačkoli se jedná o poměrně komplikovanou a v našich podmínkách neobvyklou dřevostavbu, majitelé domu jej svépomocí postavili během dvou let. Jeho konstrukce klade velký důraz na ohleduplnost k životnímu prostředí a také k osobité kráse parcely. ,,Chtěl jsem, aby dům levitoval nad potokem a místa jako by se vůbec nedotýkal. Až jednou dům dožije a zboří se, zase zde bude jen to místo s potokem, s výčnělkem skály a starým klenutým mostem," popisuje citlivý vztah domu k místnímu geniu loci majitel Jiří Ondráček. Dům má také zeleněnou střechu a díky tomu je velmi nenápadný. Modřínová fasáda zase připomíná staré mlynářské domky, které v tomto místě kdysi stály.

Jedna ze staveb získá ocenění E.ON Energy Globe

Oba domy byly vzhledem ke svému inovativnímu řešení nominovány v letošním 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Stavba. ,,Oba projekty jsou příkladem inovativního a následování hodného přístupu ke stavbám, ať už jde o rekonstrukce starých domů a snižování jejich energetické náročnosti, nebo novostavbu rodinného domu s citlivým přístupem ke svému okolí," říká Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON, která soutěž Energy Globe v ČR organizuje. Veřejnost si v hlasování na webu www.energyglobe.cz může zvolit, který projekt podpořit. Vybraní hlasující obdrží hodnotné ceny v čele s roční zápůjčkou vozu ŠKODA Citigo G-TEC.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů