Čtvrtek, 28. března 2024

Okénko do přírody opět na ČT1. Ode dneška každý všední den v 18:25 poběží Minuty z přírody

Okénko do přírody opět na ČT1. Ode dneška každý všední den v 18:25 poběží Minuty z přírody

Minuty z přírody se vrací na ČT1. Po seriálu Živé srdce Evropy, který vznikl rovněž ve spolupráci MŽP s ČT a vysílal se v letech 2008-2009 na ČT1, přichází nyní nový o 100 dílech, tentokrát z dílny pěti režisérů [1], např. mimořádně nadaného Petra Krejčího. Prvních 50 minutových spotů o nejpůsobivějších místech a unikátech české přírody, které připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu s Českou televizí, můžete sledovat ode dneška každý všední den, mimo svátky, cca od 18:25 hod. Dalších 50 dílů ČT odvysílá na jaře 2017.

,,Projektu jsme věnovali opravdu intenzivní a dlouhodobou přípravu. S odborníky na ochranu přírody z rezortu životního prostředí jsme sestavili seznam druhů a lokalit. A už jen z prvotního seznamu bylo zjevné, že pokud se vše podaří natočit, mohlo by jít o mimořádný počin. Točilo se ve všech národních parcích, ve většině CHKO a na spoustě maloplošných chráněných území. Výrobou stovky minutových spotů o české přírodě chceme široké veřejnosti ukázat unikátní českou přírodu, kterou stojí za to chránit," vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž a dodává: ,,Očekáváme, že seriál divácky přitažlivých spotů přispěje k rozšíření ekologické výchovy a osvěty v ochraně naší české přírody a krajiny i ke splnění cílů Ministerstva životního prostředí a jeho rezortních organizací. Mezi ně patří osvětou přispět k zachování a ochraně přírodních fenoménů. A to zejména s ohledem na generace našich dětí, vnoučat i ty budoucí."

,,Některé vzácné druhy rostlin a živočichů uvidí diváci vůbec poprvé, stejně jako mnohé z lokalit, kam se turisté běžně nedostanou. Díky novým technologiím jsme se témat mohli chopit poměrně velkoryse - natáčelo se s využitím dronů nebo časosběrných kamer. Vznikla tak pestrá mozaika témat, která dá divákům možnost utvořit si představu o typických i těch nejvzácnějších druzích naší přírody," říká Petr Krejčí jeden z režisérů celého projektu a mimo jiné autor úspěšného televizního dokumentárního seriálu Krajinou domova. A dodává: ,,Snažili jsme se ale o to, aby ta minuta byla vytržením z všedního dne, aby se divák na tom minimalistickém prostoru mohl kochat pestrostí naší přírody, a zároveň se dověděl něco zajímavého. A aby ty pohledy lahodily jeho oku. Žijeme v zemi, v jejíž národní hymně se opěvují krásy a charakter krajiny. To je to největší bohatství, které máme: náš životní prostor. V Minutách z přírody jej diváci zahlédnou v té nejzajímavější podobě."

Minimalistický prostor jedné minuty umožňuje ve zkratce definovat podstatu zachyceného přírodního fenoménu, a to co nejpřesněji, stručně a srozumitelně. Diváci například zhlédnou botanicky cenné pastviny a jiné lokality kulturní krajiny, která je svým přírodním bohatstvím stejně důležitá jako ostrůvky panenské přírody, jakými jsou pralesy, pralouky, skály nebo stepi.

ČT zařadila Minuty z přírody do hlavního vysílacího času, ode dneška je můžete sledovat každý všední den, mimo svátky, cca od 18:25 hod. První díl se jmenuje Štěrková řečiště, a kdo se na něj nestihne podívat v televizi, může si jej pustit na ivysílání České televize, konkrétně premiérový díl nového seriálu bude zítra od 7:30 hod. přístupný na tomto odkazu: www.ceskatelevize.cz.

Poznámky:
[1] Petr Krejčí, Marián Polák, Hugo Habrman, Adam Oľha a Ivan Stříteský.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů