Úterý, 19. března 2024

Firma Dong v Británii instalovala největší větrnou turbínu

 Firma Dong v Británii instalovala největší větrnou turbínu

Společnost Dong Energy instalovala největší větrnou turbínu na světě, která je vyšší a širší než obří vyhlídkové kolo zvané Londýnské oko. Turbína je součástí větrné farmy Burbo Bank, která je v Irském moři u pobřeží Británie, uvedla firma. Celkem bude vybudováno 32 těchto turbín, jejichž výrobcem je společnost Vestas.

Turbína má instalovaný výkon osm megawattů (MW) elektřiny. Průměr rotoru je 164 metrů a stojí ve výšce 195 metrů od hladiny moře. Všech 32 turbín má být schopno vyrobit elektřinu pro 230.000 domácností.

Dosavadní nejvyšší instalovaná turbína se nachází na větrné farmě Westermost Rough v Severním moři. Její instalovaný výkon je šest MW a je vysoká zhruba 177 metrů.

Británie hledá nové zdroje výroby elektřiny, aby nahradila stárnoucí uhelné a jaderné elektrárny. Do konce desetiletí očekává, že by na moři měly být instalovány větrné elektrárny o kapacitě deset gigawattů.

Větrná elektrárna Burbo Bank již má 25 menších turbín o výkonu 3,6 MW. Nyní se rozšíří o další, větší turbíny. Instalace nových turbín by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

"Použití větších turbín je důležitou součástí snahy odvětví snížit náklady," řekl agentuře Reuters manažer pro větrnou energii v Británii firmy Dong Benj Sykes. "Každá turbína potřebuje základy, kabely k pobřežní rozvodně a údržbu, takže když můžete z každé turbíny vygenerovat více megawattů, snížíte celkové náklady na megawatt," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů