Úterý, 19. března 2024

22. září - Den bez aut

Evropský den bez aut iniciovala Evropská komise v roce 2000 a od té doby patří k významným evropským dnům v ochraně životního prostředí. Akce si drží stálý termín, kterým je 22. září. Hlavním záměrem kampaně je upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení - podporu veřejné dopravy silniční i železniční, budováni cyklostezek, zkvalitňování prostranství pro pěší atp.

22. září - Den bez aut

V roce 2002 jednodenní Evropský den bez aut byl poprvé rozšířen na celotýdenní kampaň s názvem Evropský týden mobility (ETM) probíhající od 16. do 22. září. V rámci ETM je místními úřady realizováno široké spektrum aktivit zacílených na téma udržitelné dopravy. Zaměření každého ročníku kampaně souvisí vždy s hlavním mottem. V ČR jsou obě kampaně realizovány od roku 2002 a převážnou část aktivně zapojených měst a obcí tvoří členové NSZM ČR.

Účast v kampaních je otevřena všem městům, obcím i regionům, která mají o problematiku udržitelné dopravy zájem. Municipality mohou dle svých kapacit realizovat kampaň ETM v plném celotýdenním rozsahu nebo se rozhodnout pouze pro realizaci jednodenní kampaně EDBA.

Předpokladem pro zapojení města do kampaní je schválení Charty, v rámci níž jsou stanovena pravidla a rámec akce.

Národní koordinaci obou kampaní v rámci ČR zajišťuje Ministerstvo životního prostředí ČR.

V Česku se se svými akcemi na podporu udržitelné a aktivní mobility zapojuje také celá řada organizací, například Pěšky do školy, zářijová výzva Do práce na kole, Výzva 10 000 kroků nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak.

V roce 2022 se kampaně zúčastnilo téměř 3000 obcí v 51 zemích nejen v Evropě. V České republice se oficiálně zapojilo 26 obcí, mezi nimi například Hradec Králové, Chrudim, Karlovy Vary, Havířov, Velké Meziříčí nebo Kopřivnice. Seznam všech obcí zapojených do loňského ročníku naleznete zde. Další obce, města a neziskové organizace podpořily Evropský týden mobility svými akcemi neformálně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů