Úterý, 19. března 2024

Jihomoravané budou moct od listopadu žádat o dotace na kotle

 Jihomoravané budou moct od listopadu žádat o dotace na kotle

Jihomoravský kraj vyhlásí druhou výzvu na přijímání žádostí o dotaci na výměnu starých kotlů. Úřad začne přijímat nové žádosti od 1. listopadu od 10:00. Na dotace je vyčleněno 40 milionů korun. Lidé mohou dosáhnout podpory 70 až 80 procent z maximální částky 150.000 korun. Vyhlášení druhé výzvy dnes schválili jihomoravští radní.

Ukončení přijímání žádostí bude nejpozději do 28. února příštího roku nebo dříve, pokud dojde k vyčerpání alokované částky. Zájemci o nové kotle budou moct posílat žádosti elektronicky na úřad, poté musí podle mluvčí kraje Elišky Windové do pěti dnů dodat papírové podklady.

Jihomoravský kraj v první výzvě rozdal zhruba 80 milionů korun. Uspěli lidé s více než 700 žádostmi. Kraj po schválení žádosti uzavřel s lidmi smlouvu, na výměnu pak bylo vymezeno půl roku, nejpozději však do letošního 31. října. Přes 300 lidí chtělo kotel na biomasu, 200 kondenzační kotel na plyn, přes 100 kombinovaný kotel na uhlí a biomasu a další měli zájem o tepelná čerpadla nebo kotel na uhlí.

Cílem dotací na výměnu kotlů je snížit emise z lokálního vytápění. Na jižní Moravě je kolem 25.000 domácností se starými kotli. Ministerstvo životního prostředí přidělilo Jihomoravskému kraji v první výzvě kolem 130 milionů korun, které se kraj rozhodl rozdělit ve dvou výzvách. Do konce roku 2018 za ně musí vyměnit minimálně 900 kotlů. Všem krajům rozdělí ministerstvo na kotle ve třech výzvách devět miliard korun. Ve všech třech kolech může jižní Morava získat kolem 400 milionů korun, za které by se mělo vyměnit zhruba 3000 kotlů.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů