Úterý, 19. března 2024

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem. První dvě taková sběrná místa vznikají u nové otočky autobusu v Arbesově ulici ve Mšeně a také v prostoru před letním kinem v centru. Město za ně zaplatí zhruba 1,5 milionu korun. Nádoby budou na obou místech zapuštěny necelé tři metry pod zemí. Na každém z uvedených míst budou kontejnery na papír, plast a barevné a bílé sklo, sdělila dnes ČTK Nikola Horčíková z odboru veřejné zeleně, který má odpady na starosti.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. V Liberci jsou podzemní kontejnery na tříděný odpad jen pár kroků od radnice na Sokolovském náměstí. Podzemní kontejnery jsou moderní a estetickou variantou ke klasickým sběrným místům. "Jejich pořízení je ale finančně poměrně náročné a také podmínky pro jejich umístění jsou komplikovanější než v případě běžných plastových kontejnerů, které stojí jen tak na ulici," řekl náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Město má ale podle něj vytipovány i další lokality, vše ale bude záviset na financích.

Jedno stanoviště se třemi kontejnery na tříděný odpad vyjde městskou pokladnu včetně DPH na 770.000 korun. Na stanovišti jsou dva kontejnery o objemu pět metrů krychlových na papír a plasty a nádoba o objemu tří metrů krychlových na sklo. "Pro podzemní kontejnery jsme se rozhodli zejména kvůli estetičnosti stanovišť a také kvůli kapacitě kontejnerů - nádoba je 4,5x větší než běžný plastový kontejner. V centru města navíc stanoviště separovaného odpadu prakticky nejsou a umístění kontejnerů pod zem tuto potřebu řeší vizuálně přijatelným způsobem," vysvětlila důvody rozhodnutí pro podzemní kontejnery mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Ve městě s 45.500 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Umístění kontejnerů pod zem připravuje radnice už přes rok. Zejména v centru města je ale podle Hozové problematické najít místo, které by bylo pro podzemní kontejner vhodné. "Pod zemí jsou inženýrské sítě různého charakteru a pozornost se musí věnovat také dobrému přístupu a prostoru pro manipulaci svozové techniky," řekla. Zatímco stanoviště v Arbesově ulici nahradilo v rámci rekonstrukce lokality původní nadzemní stanoviště, to u letního kina je zcela nové. "Umístění kontejnerů tam vyžadovalo nejmenší zásah, proto byla jako první v centru zvolena tato lokalita," dodala Hozová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů