Sobota, 20. dubna 2024

Téměř 200 milionů Kč z EU pro přírodu a krajinu

Startuje příjem žádostí na projekty, které pomohou zajistit péči o přírodu a přispějí ke zvýšení druhové pestrosti naší krajiny.

Téměř 200 milionů Kč z EU pro přírodu a krajinu

Ministerstvo životního prostředí totiž otvírá prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR [1] dvě výzvy k podávání žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Pro žadatele je v nich připraveno celkem 192 milionů Kč.

Žádosti o podporu mohou od 30. září do 30. listopadu letošního roku podávat kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu (s výjimkou pozemkových úřadů a AOPK ČR), státní podniky, státní organizace, veřejné výzkumné instituce ad. [2] Maximální výše podpory v případě obou výzev [3] činí 85 % uznatelných výdajů, zbylých 15 % spolufinancuje žadatel.

,,Peníze ze 48. výzvy jsou určeny na aktivity, které napomohou jedinečné přírodě národních parků, národních přírodních rezervací a památek, chráněných krajinných oblastí či míst, které jsou součástí evropské sítě chráněných území Natura 2000," říká náměstek ministerstva životního prostředí Vladimír Dolejský. Pro 48. výzvu je vyčleněno 90 milionů korun a podporovány budou projekty zaměřené na předmět ochrany daného území. Může se jednat např. o péči o mokřady, vřesoviště, vysazování původních druhů dřevin apod. v národních parcích, rezervacích či dalších chráněných územích. Podpořena může být i návštěvnická infrastruktura vyplývající z plánovací dokumentace.

,,Další výzva se zaměřuje na zvyšování biologické rozmanitosti, které spočívá především v podpoře vzácných druhů rostlin a živočichů ve volné krajině a urbanizovaném prostředí, péči o jejich stanoviště a v boji s invazními druhy," vyjmenovává ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Na péči o vzácné druhy rostlin, živočichů nebo biotopů, jako jsou rašeliniště a písčiny, likvidaci invazních druhů a předcházení škodám způsobeným zvláště chráněnými druhy, je ve 49. výzvě připraveno 102 milionů korun. Podporována bude rovněž osvěta nebo zřizování naučných stezek.

Žádosti o podporu mohou zájemci podávat elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Kvůli elektronickému podání žádosti a povinných příloh je nezbytné, aby žadatel disponoval elektronickým podpisem. Veškerá dokumentace k výzvám z OPŽP 2014-2020 je zveřejněna na webových stránkách programu www.opzp.cz.

Plánované záměry doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách agentury www.dotace.nature.cz. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít e-mailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

www.opzp.cz

www.opzp.cz

Poznámky:

[1] Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je zprostředkujícím subjektem pro prioritní osu 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

[2] Kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu (s výjimkou pozemkových úřadů a AOPK ČR), státní podniky, státní organizace, veřejné výzkumné instituce, veřejnoprávní instituce, příspěvkové organizace, vysoké školy, školy a školská zařízení, nestátní neziskové organizace (obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, ústavy, spolky), církve a náboženské společnosti a jejich svazy, podnikatelské subjekty, obchodní společnosti a družstva, fyzické osoby podnikající.

[3] Výzva č. 48 - specifický cíl 4.1 a výzva č. 49 - specifický cíl 4.2.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů