Čtvrtek, 28. března 2024

Vlámsko chce podpořit širší využívání solárních panelů

Vlámsko chce podpořit širší využívání solárních panelů

V rámci nové komplexní energetické strategie Vlámsko klade důraz na sluneční energii. Podle vize Energy Plan 2020 ve Vlámsku přibude 6,4 milionu solárních panelů. Energie získaná touto cestou se tak zvýší o necelé dvě třetiny. Vlámská vláda doufá v zapojení co nejvíce obyvatel, a proto nabízí zvýhodněné nízkoúročné půjčky ve výši až 15.000 euro na instalaci nových panelů, nové systémy financování či zpřehlednění dat o energii generované solárními panely. Zájem Vlámska o solární energii tak mohou ocenit české firmy v oboru hledající příležitosti v zahraničí.

V červenci 2016 vlámský ministr pro energetiku Bart Tommelein vytvořil Energy plan 2020, který má za cíl zvýšit podíl ekologických zdrojů na celkové spotřebě energie v Belgii na z 6.120 GWh v roce 2014 na 25.074 GWh do roku 2020. Tento nárůst má být zajištěn umístěním 6,4 milionu nových solárních panelů, z čehož přes 33 tisíc bude instalováno na individuální úrovni, 737 budou tvořit středně velké panely a velkých solárních elektráren má být až 177. Nově instalované panely tak zvýší generovanou solární energii o 65% oproti roku 2014, kdy podíl sluneční energie na celkové spotřebě činil 3,6%. Vlámský ministr pro energetiku odhaduje, že kdyby si nyní každý Vlám instaloval jeden solární panel, tak by se již dnes dosáhlo plánovaného cíle pro rok 2020.

Bart Tommelein vytvořil tzv. Solar Plan, jehož cílem je, aby co nejvíce lidí začalo využívat solární energii. Jde o komplexní strategii, která má usnadnit přístup obyvatel k novým solárním panelům, jejichž vysoká pořizovací cena může mnohé odradit. V rámci Solar Plan tak Vlámové mohou požádat o půjčku až ve výši 15.000 euro s dobou splatnosti osm let a maximálním úrokem 2%. Neziskové organizace a sociálně slabší mohou půjčku splatit až za deset let s nulovým či 1% úrokem. Zvýhodněná půjčka není jedinou finanční pobídkou. Vlámská vláda také projednává možnost crowdfundingu či spolufinancování panelů na střeše jiného domu. Navíc bude možné pořídit solární panel na dálku a odečíst si účet za elektřinu z panelu na jiném domě.

Pro zvýšení zájmu obyvatel o solární panely vlámský ministr pro energetiku také plánuje spuštění tzv. solární mapy. Ta bude ukazovat přidanou hodnotu nově instalovaných panelů a obyvatelé i firmy uvidí, jak velký přínos má panel na jejich střeše. Již nyní si Vlámové mohou každé pondělí na stránce Green Energy Weather zjistit kolik solární panely a větrné turbíny generují energie v jejich okolí (viz obrázek).

Tato komplexní strategie tak poukazuje na zájem Vlámska o solární energii a decentralizaci celého systému rozvodu elektřiny. Velké investice a obliba solárních panelů pak mohou být inspirací pro české firmy v oboru hledající zahraniční příležitosti.

Autorky: Tamara Katuščák, zástupce velvyslance na Velvyslanectví ČR v Bruselu, a stážistka Jana Musilová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů