Úterý, 19. března 2024

Hl.m. PRAHA: Nové prvky pro cyklisty v městké části

Hl.m. PRAHA: Nové prvky pro cyklisty v městké části

Hlavní město chce být vstřícnější k cyklistům v ulicích, proto chystá několik novinek. V ulicích má být více vyhrazených pruhů včetně magistrály, příští rok mají u některých stanic metra vyrůst krytá parkoviště pro kola, vzniknou také dvě nové lávky pro cyklisty a v ulici U Plynárny bude nová chodníková cyklostezka. Upravit se také mají desítky přechodů, aby tam už cyklisté nemuseli sesedat z kola. Některé tyto změny umožnila novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

,,Pro parkování máme vytipovanou stanici metra Hradčanská, dále například Jižní Město. Princip bude jednoduchý - kolo bezpečně zaparkujete, uzamknete a odjedete metrem nebo tramvají. Večer se pak pro něj vrátíte," uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek /ČSSD/. U stanic metra mají tato parkoviště začít růst příští rok, už letos se ale mají otevřít u některých železničních zastávek.

,,Propojení veřejné kolejové dopravy s cyklodopravou je dobře známé ze zemí, kde už má cyklistika delší tradici, a proto mají parkoviště Bike and Ride velký potenciál. Chtěl bych pochválit Prahu, že v poslední době přípravu B+R více podporuje. Myslím si, že to skutečně může zlepšit mobilitu pro řadu Pražanů," dodal ve Studiu 6 Marek Bělor z týmu Rozvoje Prahy spolku AUTOMAT.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů