Úterý, 19. března 2024

Senát schválil Novelu zákona o ochraně ovzduší

Senát schválil Novelu zákona o ochraně ovzduší

Cílem novely je posílení ochrany ovzduší a tím i lidského zdraví před znečišťujícími látkami. Vedle přímých kontrol kotlů provozovaných v domácnostech zavádí přísnější imisní limit pro jemné prachové částice s průměrem do dvou a půl mikrometru (PM2,5). Také bude možné vzájemné uznávání plaket cizích států pro vjezd vozidel do nízkoemisních zón a dojde k pružnějšímu a efektivnějšímu vyhlašování smogových situací. Novela má dlouhodobou podporu obcí, zvláště těch, které trpí zhoršenou kvalitou ovzduší kvůli zastaralým uhelným kotlům i pálení odpadu v domácnostech a vysoké intenzitě dopravy. Podle seriózních vědeckých studií v některých oblastech ČR se lokální topeniště podílejí na znečištění ovzduší až 90 %.

Ministr Brabec k Senátem schválené novele dodává: ,,Děkuji senátorům za podporu. Novela zákona ochraně ovzduší znamená úlevu tisícům obyvatel ČR, žijícím v bezprostřední blízkosti těch, kteří zamořují své okolí, naše ovzduší a zejména dýchací soustavy svých sousedů prachem a rakovinotvornými látkami, již od začátku roku 2017. Pokud novelu podepíše pan prezident, od nového roku bude možné zkontrolovat, čím tito notoričtí čmoudilové topí. Tyto kontroly samozřejmě nebudou znamenat žádné násilné vlamování do domácností a budou probíhat dle platného zákona o kontrole. Jejich podmínkou navíc je, že v případě důvodného podezření bude potenciální porušovatel zákona předem upozorněn obcí s rozšířenou působností na možné porušování zákona o ochraně ovzduší a teprve v případě, že nedojde k nápravě, bude moci proběhnout kontrola. Kontrolor přitom nevstoupí jinam, než ke kotelně a skladu paliva, kde bude moci odběrem popela zajistit důkazy, které by obstály ve správním řízení. V novele se nám podařilo najít rovnováhu mezi dvěma ústavními právy, právem na nedotknutelnost obydlí a právem na příznivé životní prostředí, což potvrdilo mnoho ústavních právníků, se kterými jsme na přípravě spolupracovali. Za pravdu nám dala také Legislativní rada vlády a Ústavně právní výbor Senátu.

Očekávám, že možnost kontrol spalování a dále zákonný zákaz od r. 2022 provozovat ty nejstarší modely kotlů, tedy 1. a 2. emisní třídy, kterých je v ČR na 300 tisíc, spolu s našimi revolučními kotlíkovými dotacemi budou znamenat výrazné zlepšení našeho ovzduší v podobě snížení desítek tisíc tun jemných prachových částic a na ně navázaných rakovinotvorných látek až o desítky tisíc tun."

Více o novinkách v zákoně najdete na: www.mzp.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů