Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo financí řeší starou ekologickou zátěž u Postřižína

 Ministerstvo financí řeší starou ekologickou zátěž u Postřižína

Ministerstvo financí řeší likvidaci staré ekologické zátěže z doby před rokem 1989, která znečistila podzemní vodu. Místo je nedaleko vodochodského letiště v katastrech obcí Postřižín a Vodochody nedaleko Prahy. Likvidaci zátěže má platit stát, ministerstvo financí ještě prověřuje další údaje. Obdrželo podnět obce Postřižín k přezkoumání hospodárnosti vynakládání veřejných prostředků a správnosti dokumentace. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Podnět ministerstvo prošetřuje a svolalo jednání, na kterém se chystá vyslechnout a vyhodnotit stanoviska všech zainteresovaných stran. Ministerstvo podle mluvčího usiluje o maximální objektivitu, proto si vyžádalo ověření údajů Českou inspekcí životního prostředí. Zpracování dalších posudků zatím podle něj není v plánu.

Předpokládanou cenu sanace ministerstvo nesdělilo, nechce tak ovlivňovat uchazeče o chystanou veřejnou zakázku. "Cena sanačního zásahu bude stanovena v otevřené soutěži neomezeného počtu kvalifikovaných uchazečů," uvedl Běhal.

Lokalita se nachází v západní polovině areálu Aero Vodochody a také částečně poblíž jižní části Postřižína. Podle informací z předběžného oznámení o zakázce, které ministerstvo financí zveřejnilo v únoru, měla sanace začít letos v září, délka prací včetně dvouletého monitoringu po jejich dokončení, má trvat deset let.

Ekologickou zátěží je půda s obsahem chlorovaných a ropných uhlovodíků, které mohou znečistit podzemní vodu i mimo zasažené území. Součástí prací je například instalace sanačních technologií, čerpání zasažené vody a použití speciálních látek, které na sebe navážou škodliviny a další.

Sandra Bejšáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů