Úterý, 19. března 2024

WMO: Rekordní koncentrace oxidu uhličitého vydrží řadu generací

 WMO: Rekordní koncentrace oxidu uhličitého vydrží řadu generací

Koncentrace skleníkového plynu oxidu uhličitého dosáhla v loňském roce rekordní hladiny, s níž budou obyvatelé planety bojovat několik příštích generací a to i navzdory aktuálním snahám vlád o omezení globálního oteplování. Uvedla to dnes Světová meteorologická organizace (WMO), která je agenturou OSN.

Rekordní koncentrace CO2 v atmosféře ve výši 400 ppm (částic na jeden milion), kterou vědci naměřili v loňském roce, byla letos několikrát překročena, a stala se mezitím průměrnou hodnotou naměřenou za celý rok, uvádí zpráva WMO. Oxid uhličitý přitom zůstává v atmosféře tisíce let, a s následky jeho vysoké koncentrace se tak obyvatelstvo planety bude muset potýkat několik generací, dodala agentura.

Koncentrace oxidu uhličitého loni a letos ještě zhoršil opětovný výskyt jevu El Niňo, který způsobuje sucha v tropických oblastech, a snižuje tak schopnost pralesů a oceánů absorbovat tento skleníkový plyn.

Loni se v Paříži země světa dohodly na společném klimatickém plánu, jak omezit klimatické změny. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Pařížský dokument v roce 2020 nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997.

Dohoda podle generálního tajemníka WMO Petteriho Taalase zahájila "novou epochu optimismu", která ale zároveň vejde do dějin jako "nová epocha skutečných změn klimatu s rekordními koncentracemi skleníkových plynů".

V marockém městě Marakéš začne 7. listopadu další klimatická konference OSN. Krátce před tím - 4. listopadu - začne platit pařížská klimatická dohoda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů