Pátek, 29. března 2024

Ve Znojmě se chystá nákup autobusů MHD na plyn a elektřinu

 Ve Znojmě se chystá nákup autobusů MHD na plyn a elektřinu

Znojmem by měly v závěru příštího roku jezdit autobusy zajišťující MHD na ekologický pohon. Dopravce ZDS-Psota vypsal soutěž na nákup sedmi autobusů na plyn, dvou elektrobusů a dvou malých autobusů s hybridním pohonem na elektřinu a na plyn. Hodnota zakázky je 78 milionů korun, vyplývá z věstníku veřejných zakázek. Nabídky chce mít dopravce do konce listopadu. Zároveň se plánuje zahájení provozu na dvou dalších linkách.

Firma zajišťuje spoje MHD od roku 2010. Už před třemi lety získala od města dotaci na nákup jednoho autobusu na plyn, nyní má jít o zásadní obnovu městských autobusů. I nyní se na nákupu bude podílet město, klíčové je financování z evropských fondů.

Součástí projektu ekologické dopravy je také zavedení dvou nových linek 806 a 807, jejich provoz by zajistily dva malé autobusy. "První linka by vedla od domu s pečovatelskou službou v ulici U Lesíka do Muzea motorismu v Koželužské. Druhá povede také od domu s pečovatelskou službou do Louckého kláštera. Obě linky povedou přes centrum města a budou spojovat některé nové obytné soubory a dalšími významnými lokalitami," uvedl ředitel dopravce Petr Chadim. Po silničním napojení se počítá s prodloužením do lokality Pod svatým Janem, která by byla posléze novým výchozím bodem těchto linek v severní části města.

Dopravce se letos dostal do potíží kvůli stávkové pohotovosti odborů, které od dubna požadovaly vyšší mzdy pro řidiče. Ve čtvrtek by měla být podepsána kolektivní smlouva po půlročním vyjednávání.

V současnosti jezdí Znojmem autobusy na pěti pravidelných linkách, které jsou označené čísly 801 až 805.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů